כאב הכרוני הינו תופעה שנוגעת ברבים העולם. בניגוד לדימוי הכאב כמחלה שהינה מנת חלקם של אנשים מבוגרים וזקנים בלבד.
גילם הממוצע של הסובלים מתופעות כאב כרוני בישראל הינו אומנם 46, אולם קבוצת גילאים בה אחוז הסובלים מכאב כרוני הוא הגבוה ביותר, הינה דווקא קבוצת הגילאים של 18 עד 30.
כאב כרוני הינו מחלה קשה, שההתמודדות עימה נערכת לאורך זמן: כמעט חמישית מהסובלים בישראל חיים עם כאב מעל 20 שנה.
עוד נתונים על כאב כרוני:
67% מהסובלים מכאב בישראל סובלים מכאב 24 ביממה ללא הפוגה.
שליש מחולי הכאב בישראל מדווחים שהכאב שלהם כה חזק עד שהם אינם יכולים לעמוד בסבל.
כרבע מעידים שלפעמים הכאב כה חזק עד שהם רוצים למות.
המלצות לסובלים מתופעות כאב כרוני בנוגע לקבלת טיפול הולם להקלת הכאב:
לקבלת טיפול הולם בכאב יש לפנות למומחים בתחום - הרופאים המוכשרים לטפל בכאב הם רופאי כאב. קיימות מרפאות כאב במרבית בתי החולים בארץ (בנוסף לקופות החולים), והן מנוהלות על ידי טובי המומחים.
הטיפול בכאב הינו מורכב ואישי - יש להתאים טיפול ספיצפי לכל אדם. מציאת הטיפול המתאים ביותר לכל חולה הינו תהליך היכול לקחת זמן, והרבה פעמים זה עניין של ניסוי וטעייה.
אין הדבר מצביע על טיב הרופא אלא על אופי מחלת הכאב - שני חולים עם בדיוק אותם סימפטומים/מחלה יכולים להפיק תועלת מטיפולים שונים לגמרי.
על כן, יש להתמיד בטיפול אצל רופא כאב, כל עוד יש ביניכם קשר טוב, עד למציאת טיפול או שילוב של טיפולים המקל על כאבכם.
גם אם בעבר ניסיתם טיפול כלשהו, לפעמים שווה לנסותו עוד פעם (אך ורק בהמלצת רופא מומחה כמובן), כי מתן מינון שונה ו/או שילוב הטיפול עם תרופות/טכנולגויות אחרות, יכול להשפיע באופן אחר ואף יעיל יותר.
עוד על ההתמודדות עם הכאב:
נוירוסימולציה יעילה בטיפול בכאב כרוני
הצלחה בטיפול בכאב כרוני?
על סרטן השד, כאב כרוני והקשר ביניהם
10 עיצות להתמודדות עם הכאב
אחד מכל ששה ישראלים סובל מכאב כרוני
עדיף להיות מטופל על ידי מומחה אחד מאשר להסתובב כל הזמן מרופא לרופא - כאשר מוצאים מומחה לכאב אשר סומכים עליו, כדאי להתמיד עימו/ה. כך יש רופא אחד המרכז את הטיפול והיכול לעקוב אחר המהלך הטיפולי ולנסות טיפולים שונים.
הטיפול בתופעת כאב כרוני משמעותי צריך להיות טיפול רב-תחומי, ועל כן חשוב להגיע למרפאת כאב רב-תחומית. אם הרופא המפנה מציין כי יש צורך בטיפול רב-תחומי, ניתן לקבל הפנייה למרפאות מסוג זה, הנמצאות בדרך כלל בבתי חולים.
חלק חיוני בטיפול הרב-תחומי הינו הטיפול הנפשי - לא ניתן להתמודד עם מחלה/מחלות בעלות השפעה כה הרסנית על החיים, ללא מחיר נפשי - לרוב הגוף אינו יכול לעבור כל כך הרבה סבל מבלי שהנפש תיפגע.

סיוע נפשי אינו מצביע על כך שהרופאים חושבים שהכאב הינו נפשי. מטרת הטיפול הנפשי הוא לסייע בהתמודדות ולהקנות כלים להתמודד טוב יותר עם הכאב. פסיכולוגים רפואיים הינם בעלי התמחות ייחודית בטיפול באנשים הסובלים מבעיות רפואיות.
טיפולים פיזיים הינם חלק חשוב נוסף בהתמודדות עם הכאב - פיזיותרפיה, הידרותרפיה, כירופרקטיקה ועוד, כל התורות הללו תורמות לתפקוד ועוזרות לשמר את המצב ולמנוע התדרדרות, לכל הפחות.
הנטייה האנושית הטבעית היא להגן על האיזור הכאב, אך לעתים, הגנה זו תורמת להחמרת המצב ועל כן, חשוב ללמוד איך "להחזיק את הגוף" באופן שאינו גורם נזק נוסף.
ההמלצות הן מטעמה של מנדי לייטון-בלישה, שהינה יו"ר העמותה למאבק בכאב, אך איננה רופאה.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר