אלרגיה למזון - המדריך המלא

אילו מזונות גורמים לאלרגיה? מה הם הסימנים לאלרגיה למזון? מה ההבדל בין רגישות למזון לאלרגיה למזון? ומהו הטיפול לאלרגיה למזון? מיכל לזרוביץ מסבירה לכם הכל על מזונות שיכולים לעשות לכם אלרגיה
ד``ר מיכל לזרוביץ N.D
| 24/10/2007 |
צפיות: 29,246
מהי אלרגיה למזונות? מזון אלרגני הוא מזון אשר מעורר תגובה אימונית המתווכת על ידי נוגדנים אלרגניים הידועים בשם IgE ובהמשך שחרור היסטמינים.

המעניין הוא שהתגובה היא כנגד מזון שאיננו אמור להזיק לנו, אלא מזון אשר אצל רובנו איננו מעורר כל תגובה. כך למשל יהיו אנשים אשר יפתחו תגובה קשה מאד לבוטנים.

השכיחות הגבוהה ביותר של אלרגיה נצפית בשנים הראשונות אצל תינוקות. כמעט כשליש מהתינוקות מפתחים אלרגיות למזונות בשלוש השנים הראשונות לחייהם.

למרבה המזל, מרביתם נגמלים מהרגישות תוך חמש שנים (חוץ מאשר לבוטנים ואגוזים). אלרגיות למזון המתפתחות בילדות או בהתבגרות ימשיכו, עד להימנעות מוחלטת של האלרגן (חומר מסוים) מהמזון. חשוב לזכור כי תגובה אלרגית יכולה להיות תגובה מסכנת חיים.

המזונות האלרגנים השכיחים. המזונות האלרגניים הנפוצים ביותר הם: חלב, ביצים, פירות ים, אגוזים, חיטה ושוקולד.

מזונות מן החי נחשבים לגורמי אלרגיה חזקים, בשל תכולת החלבון הגבוהה שבהם. דווקא למזונות צמחיים פוטנציאל אלרגני נמוך בשל תכולת חלבון ותוספות מזון סינתטיות נמוכות יותר.

מהן הסיבות להתפתחות אלרגיה?

מרכיב גנטי - כנראה שיש כאן מרכיב גנטי כי עובדה שניתן לראות אותה במשפחות.

אלרגיות עלולות להתפתח אצל תינוקות אשר נחשפו מוקדם מידי למזונות שונים כמו למשל חלב פרה עוד לפני שמערכת החיסונית שלהם בשלה.

לעתים האלרגיה איננה למזונות אלא לחומרים כימיים שהוספו למזון כגון חומרים אנטיביוטיים, צבעי מאכל וחומרים משמרים וכמובן חומרי ריסוס. אכילת תותים, למשל, עלולה לגרום לכאבי בטן ושלשולים בשל רגישות לחומרי הריסוס או לתותים עצמם.

צירופי מזון לא מתאימים. ראו כי אנשים שחשבו כי הם אלרגנים למזונות מסויימים, למשל לחיטה מלאה, בעצם מגיבים לצירופים השונים של סוגי מזון.

למידע נוסף על אלרגיות והטיפול בהן:
איך עובדת המערכת החיסונית שלנו?
היפנוזה ובריאות, המדריך המלא
קנביס יקל על מחלות עור אלרגיות
כך תעברו את עונת האלרגיות בשלום
מתכונים קוסמטיים לטיפול באלרגיות

לעתים רחוקות מאד אנשים אוכלים לחם מחיטה מלאה יחד עם ירקות מעלים ירוקים, בדרך כלל בתוך הסנדוויץ' נמצא דווקא חלבונים כדוגמת הגבינה, בשר או אפילו חמאת בוטנים, כל אלו נחשבים גם מוצרים אלרגנים בגלל תכולת החלבון הגבוהה שבהם.

הסימנים. הסימנים למזונות אלרגנים לא יהיו בהכרח פריחה על העור, אלא עלולים להופיע מגוון סימנים כגון: שיעול, גודש באף, עיניים דומעות ואדומות, עיגולים שחורים או נפיחות מתחת לעיניים, כאב גרון, קושי בנשימה, אקזמות עוריות, בחילות והקאות, כאבי ראש, עייפות ואפילו נפיחות בגרון והלשון.

יש לדעת כי קיימות מחלות אשר נמצא קשר לאלרגיות למזון כגון מחלות אוטו אימוניות, אצל הסובלים מעצירות ועוד. יש לדעת כי אלרגיה עלולה להיות מסכנת חיים ואם למשל מופיע קוצר נשימה יש לגשת במהירות לחדר מיון.

אי סבילות למזון. לעומת זאת, אין לבלבל אלרגיה למזון עם רגישות או אי סבילות למזון. רגישות למזונות או אי סבילות למזון היא תגובה שאיננה בהכרח אימונית, כלומר תופעה זו לא מלווה בשחרור היסטמינים ולא ניתן למדוד אותה בבדיקות מעבדה. הסימפטומים שלה אינם מסכני חיים כמו במקרה של אלרגיה, אך הם בהחלט מטרידים.

הסימנים לאי סבילות: עוויתות בטניות, נפיחות, כאבי ראש, מצבי רוח, תסמונת המעי הרגיז ועוד. הסימפטומים מתרחשים עד 36 שעות לאחר עיכול המזון.

הרגישויות השכיחות ביותר למזונות הם קודם כל לחלב פרה או יותר נכון ללקטוז, שהוא סוכר החלב. הדבר נובע ממחסור בלקטזה, שהוא אנזים המפרק את הלקטוז - כלומר אם יש מחסור באנזים זה, יסבול האדם מכאבי בטן ושלשולים לאחר שתיית חלב פרה, כי הלקטוז לא מסוגל להיספג כראוי. חשוב להדגיש: הסיבה כאן היא לא אלרגיה לחלב, אלא אי סבילות או רגישות לחלב.

מזונות נוספים שאנשים נוטים לפתח רגישות אליהם הינם חיטה, תירס, סויה, שוקולד, פירות הדר, ממתיקים מלאכותיים וחומרים משמרים. אצל ילדים המזונות השכיחים אשר יגרמו לרגישות הם ביצים, חלב, בוטנים, דגים ואגוזים.

כנראה שהסיבות העיקריות לאי סבילות מזון או רגישות הם על רקע של בעיות עיכול או בעיות של עומס רעלנים בגוף.

כמו כן, מרבית האנשים הסובלים מרגישויות למזון סובלים גם מתסמונת המעי הדולף. זהו מצב בו המזון איננו מתפרק באופן יעיל, במיוחד החלבונים. אך כאשר הם נספגים למחזור הדם הם גורמים לתגובה אימונית כך שהמערכת החיסונית תוקפת אותם. הרעיון כאן לגרום להחלמת שכבת המעי ולשפר את עיכול המזון.

רוב התגובות של הרגישות למזון מופיעות מיד או תוך כדי שעתיים מאז האכילה, יחד עם זאת תופעות הרגישות יופיעו מאוחר יותר. כתוצאה מכך לעיתים קשה לזהות רגישויות או אלרגיות למזונות.
<@ --- IMG_2 --- @>
תגובה אימונית כאמור למזונות יכולה לקחת שעות עד ימים עד שהדבר מתבטא, ואז יחשבו כי המדובר במחלות כגון: שפעת, התקררות, בעיות עור, עייפות כרונית ובעיות אחרות. ניתן להשתמש בדיאטת אלימנציה (החסרה) כדי לדעת אם בכלל קיימת רגישות ואם כן איזה.

מהו הטיפול הטבעי לבעיה נפוצה זו? כמובן, שכאשר מדברים על אלרגיות למזונות מה שחשוב זה להימנע מהאלרגן, לכן כדאי להימנע מהמזונות העלולים לגרום לתגובה אלרגנית.

הטיפול התזונתי. יש לבצע דיאטת אלימינציה, כלומר הוצאה מהתפריט מאכלים שידועים כאלרגנים פוטנציאליים ובדיקה האם נעלמו התופעות.

בשלב השני מחזירים את המזונות בהדרגה, ובודקים אם חזרו הסימפטומים. דיאטת אלימינציה אינה קלה לביצוע כי יש להוציא מהתפריט מזונות רבים, לכן מומלץ לבצע עם נטורופאת/ית. המטרה להבין לאיזה מזון המטופל רגיש או אלרגני ובהמשך להימנע ממנו.

בנוסף, מומלצת תזונה לחיזוק מערכת החיסון - למשל פירות טריים וירקות לצורך אספקת ויטמין C. יש להרבות בשתיית מים איכותיים, על מנת לשטוף את האלרגנים החוצה.

טיפול צמחי. למשל סרפד, בשל תכונתו האנטי היסטמינית. גם שורש ג'נטיאן מסוגל לעזור מאחר ומשפר את תפקוד מערכת העיכול.

תוספי מזון נוספים יכולים להיות כמובן פרוביוטיקה (חיידקים ידידותיים), הם עוזרים למערכת החיסונית לקבל בצורה נאותה את המזון ולא להתייחס אליו כאל גורם זר שיש לתקוף אותו.

בנוסף, הם מפחיתים את חדירות המעי לחלקיקי מזון לא מעוכל אשר מגיע לזרם הדם ולכן גם מפחיתים דלקתיות ואלרגניות בהמשך. גם ויטמין C יכול להועיל בהיותו מפחית תגובות אלרגניות.

בכל מקרה, הטיפול הטבעי המוזכר למעלה הינו בבחינת גישות שונות לטיפול טבעי, מומלץ כי הטיפול יינתן על ידי נטורופא/ית בהתאמה אישית.

ומה הקשר לנפש? למרות שאלרגיה משקפת רגישות יתר של המערכת האימונית/חיסונית, ברור כי לגורמים פסיכולוגים יש תפקיד בתגובה האלרגית.

אצל אנשים שסובלים מאלרגיה למזונות רבים מומלץ שיבדקו ויבררו האם דחייה של מזונות שונים מבטאת דחיית היבטים שונים אצלהם, האם זוהי סיבה שלא לחלוק דברים עם אנשים, האם זה גורם להם להרגיש מיוחדים בכך שאינם יכולים לאכול כמו אחרים. הגישה היא כי אלרגיה למזון מעידה כנראה על הסתגרות.

מידע נוסף ניתן לקבל באתר האינטרנט של קמפוס ברושים קמופוס ברושים הינו בית הספר להכשרת מטפלים ברפואה משלימה, באוניברסיטת ת"א. הקמפוס, הפועל כמלכ"ר-מוסד ללא כוונת רווח, והמציע תכניות לימוד מקיפות בתחומי הרפואה המשלימה ולימודי המשך למתקדמים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר יורם פייטלסון
    ד"ר יורם פייטלסון
    אלרגולוג ילדים בכיר מומחה לאלרגיה, לרפואת ילדים ולאימונולוגיה קלינית. עוסק במציאת פתרונות לטיפול בילדים עם אלרגיה למזון ולתרופות... קרא עוד

אולי יעניין אותך גם

Temporal Arteritis: כיצד מטפלים בדלקת עורק הרקה?
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 11/07/2019 |
צפיות: 161
דלקת עורק הרקה היא מחלה מסוכנת שיכולה לגרום לסיבוכים קשים כמו שבץ, עיוורון ומפרצת באבי העורקים. מה הם תסמיני הדלקת? כיצד ניתן לאבחן? ומדוע אסור להזניח את הטיפול בה?
קרא עוד
מחלת רעד: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 02/07/2019 |
צפיות: 252
רעד ראשוני הוא מחלה המאופיינת ברעידות קלות באזורי גוף שונים. המחלה אינה גורמת לבעיות בריאותיות, אך יכולה להשפיע על איכות החיים
קרא עוד
תסמונת מרפן: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 01/07/2019 |
צפיות: 286
תסמונת מרפן היא הפרעה גנטית אשר גורמת לנזקים גופניים רבים בעיניים, בכלי הדם ובמבנה השלד. בטיפול נכון החולים במחלה יכולים לחיות חיים ארוכים ומלאים
קרא עוד
דלקת העצם: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 26/06/2019 |
צפיות: 305
אוסטאומיאליטיס היא מחלה זיהומית אשר פוגעת בעצם וברקמה המקיפה אותה. המחלה תוקפת הן ילדים והן מבוגרים, והיא יכולה להשפיע על המבנה ועל התפקוד של העצם
קרא עוד
fUS: טיפול חדשני לרעד
ד"ר סיימון ישראלי-קורן
| 06/06/2019 |
צפיות: 1,032
פיתוח ישראלי הוביל ליצירת טיפול חדשני המפחית משמעותית הופעת רעד בקרב חולי פרקינסון ומחלת הרעד הראשוני. כיצד מתבצע הטיפול? האם קיים צורך בתפרים? ומה הם אחוזי ההצלחה?
קרא עוד
ASC-US: תשובה לא תקינה של משטח ציטולוגי
ד"ר שרגא וקסלר
| 05/06/2019 |
צפיות: 950
בדיקת פאפ היא בדיקה שגרתית ומאוד חשובה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם. רוב תוצאות הבדיקות מעידות על תאים תקינים, אך מה קורה כאשר בבדיקה מתגלים תאים קשקשיים לא תקינים?
קרא עוד
דמנציה ושכחת הקרובים
ד"ר דנה פאר
| 04/06/2019 |
צפיות: 482
מחלת הדמנציה פוגעת, בעיקר, בזיכרון לטווח הקצר. אחד הקשיים הכואבים ביותר איתם יש להתמודד במחלה הוא הרגע בו מתחיל החולה לא לזהות את קרוביו. רגע זה מרגיש כמו אגרוף שורף בבטן חשופה. ד"ר דנה פאר מסבירה מה מומלץ לעשות ברגעים אלו וכיצד מתמודדים עם השלב הכואב
קרא עוד
הזעת לילה: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 28/05/2019 |
צפיות: 499
הזעת לילה היא תופעה שעלולה להתרחש עקב גורמים רבים. היא יכולה להופיע מעצמה או כסימפטום שמאותת על בעיה בריאותית אחרת. מתי יש צורך להיוועץ עם הרופא? ומהם הגורמים השכיחים ביותר לתופעה זו?
קרא עוד
הקשר בין חום גוף גבוה בעבר למניעת תאים סרטניים בהווה
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 26/05/2019 |
צפיות: 421
האם מקרי עבר שבהם סבלתם מחום גוף גבוה יכולים לעזור במניעת מחלת הסרטן? מחקרים חדשים בתחום שופכים אור חדש בנושא
קרא עוד
הסוכר שבדם: כל מה שצריך לדעת על גלוקוז
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 21/05/2019 |
צפיות: 452
הסוכר בדם הוא מרכיב חיוני עבור תפקוד יעיל של הגוף. באילו רמות עליו להיות? מהיכן הוא מגיע וכיצד הוא מתעכל בגוף?
קרא עוד