אלרגיה למזון - המדריך המלא

אילו מזונות גורמים לאלרגיה? מה הם הסימנים לאלרגיה למזון? מה ההבדל בין רגישות למזון לאלרגיה למזון? ומהו הטיפול לאלרגיה למזון? מיכל לזרוביץ מסבירה לכם הכל על מזונות שיכולים לעשות לכם אלרגיה
ד``ר מיכל לזרוביץ N.D
| 24/10/2007 |
צפיות: 28,996
מהי אלרגיה למזונות? מזון אלרגני הוא מזון אשר מעורר תגובה אימונית המתווכת על ידי נוגדנים אלרגניים הידועים בשם IgE ובהמשך שחרור היסטמינים.

המעניין הוא שהתגובה היא כנגד מזון שאיננו אמור להזיק לנו, אלא מזון אשר אצל רובנו איננו מעורר כל תגובה. כך למשל יהיו אנשים אשר יפתחו תגובה קשה מאד לבוטנים.

השכיחות הגבוהה ביותר של אלרגיה נצפית בשנים הראשונות אצל תינוקות. כמעט כשליש מהתינוקות מפתחים אלרגיות למזונות בשלוש השנים הראשונות לחייהם.

למרבה המזל, מרביתם נגמלים מהרגישות תוך חמש שנים (חוץ מאשר לבוטנים ואגוזים). אלרגיות למזון המתפתחות בילדות או בהתבגרות ימשיכו, עד להימנעות מוחלטת של האלרגן (חומר מסוים) מהמזון. חשוב לזכור כי תגובה אלרגית יכולה להיות תגובה מסכנת חיים.

המזונות האלרגנים השכיחים. המזונות האלרגניים הנפוצים ביותר הם: חלב, ביצים, פירות ים, אגוזים, חיטה ושוקולד.

מזונות מן החי נחשבים לגורמי אלרגיה חזקים, בשל תכולת החלבון הגבוהה שבהם. דווקא למזונות צמחיים פוטנציאל אלרגני נמוך בשל תכולת חלבון ותוספות מזון סינתטיות נמוכות יותר.

מהן הסיבות להתפתחות אלרגיה?

מרכיב גנטי - כנראה שיש כאן מרכיב גנטי כי עובדה שניתן לראות אותה במשפחות.

אלרגיות עלולות להתפתח אצל תינוקות אשר נחשפו מוקדם מידי למזונות שונים כמו למשל חלב פרה עוד לפני שמערכת החיסונית שלהם בשלה.

לעתים האלרגיה איננה למזונות אלא לחומרים כימיים שהוספו למזון כגון חומרים אנטיביוטיים, צבעי מאכל וחומרים משמרים וכמובן חומרי ריסוס. אכילת תותים, למשל, עלולה לגרום לכאבי בטן ושלשולים בשל רגישות לחומרי הריסוס או לתותים עצמם.

צירופי מזון לא מתאימים. ראו כי אנשים שחשבו כי הם אלרגנים למזונות מסויימים, למשל לחיטה מלאה, בעצם מגיבים לצירופים השונים של סוגי מזון.

למידע נוסף על אלרגיות והטיפול בהן:
איך עובדת המערכת החיסונית שלנו?
היפנוזה ובריאות, המדריך המלא
קנביס יקל על מחלות עור אלרגיות
כך תעברו את עונת האלרגיות בשלום
מתכונים קוסמטיים לטיפול באלרגיות

לעתים רחוקות מאד אנשים אוכלים לחם מחיטה מלאה יחד עם ירקות מעלים ירוקים, בדרך כלל בתוך הסנדוויץ' נמצא דווקא חלבונים כדוגמת הגבינה, בשר או אפילו חמאת בוטנים, כל אלו נחשבים גם מוצרים אלרגנים בגלל תכולת החלבון הגבוהה שבהם.

הסימנים. הסימנים למזונות אלרגנים לא יהיו בהכרח פריחה על העור, אלא עלולים להופיע מגוון סימנים כגון: שיעול, גודש באף, עיניים דומעות ואדומות, עיגולים שחורים או נפיחות מתחת לעיניים, כאב גרון, קושי בנשימה, אקזמות עוריות, בחילות והקאות, כאבי ראש, עייפות ואפילו נפיחות בגרון והלשון.

יש לדעת כי קיימות מחלות אשר נמצא קשר לאלרגיות למזון כגון מחלות אוטו אימוניות, אצל הסובלים מעצירות ועוד. יש לדעת כי אלרגיה עלולה להיות מסכנת חיים ואם למשל מופיע קוצר נשימה יש לגשת במהירות לחדר מיון.

אי סבילות למזון. לעומת זאת, אין לבלבל אלרגיה למזון עם רגישות או אי סבילות למזון. רגישות למזונות או אי סבילות למזון היא תגובה שאיננה בהכרח אימונית, כלומר תופעה זו לא מלווה בשחרור היסטמינים ולא ניתן למדוד אותה בבדיקות מעבדה. הסימפטומים שלה אינם מסכני חיים כמו במקרה של אלרגיה, אך הם בהחלט מטרידים.

הסימנים לאי סבילות: עוויתות בטניות, נפיחות, כאבי ראש, מצבי רוח, תסמונת המעי הרגיז ועוד. הסימפטומים מתרחשים עד 36 שעות לאחר עיכול המזון.

הרגישויות השכיחות ביותר למזונות הם קודם כל לחלב פרה או יותר נכון ללקטוז, שהוא סוכר החלב. הדבר נובע ממחסור בלקטזה, שהוא אנזים המפרק את הלקטוז - כלומר אם יש מחסור באנזים זה, יסבול האדם מכאבי בטן ושלשולים לאחר שתיית חלב פרה, כי הלקטוז לא מסוגל להיספג כראוי. חשוב להדגיש: הסיבה כאן היא לא אלרגיה לחלב, אלא אי סבילות או רגישות לחלב.

מזונות נוספים שאנשים נוטים לפתח רגישות אליהם הינם חיטה, תירס, סויה, שוקולד, פירות הדר, ממתיקים מלאכותיים וחומרים משמרים. אצל ילדים המזונות השכיחים אשר יגרמו לרגישות הם ביצים, חלב, בוטנים, דגים ואגוזים.

כנראה שהסיבות העיקריות לאי סבילות מזון או רגישות הם על רקע של בעיות עיכול או בעיות של עומס רעלנים בגוף.

כמו כן, מרבית האנשים הסובלים מרגישויות למזון סובלים גם מתסמונת המעי הדולף. זהו מצב בו המזון איננו מתפרק באופן יעיל, במיוחד החלבונים. אך כאשר הם נספגים למחזור הדם הם גורמים לתגובה אימונית כך שהמערכת החיסונית תוקפת אותם. הרעיון כאן לגרום להחלמת שכבת המעי ולשפר את עיכול המזון.

רוב התגובות של הרגישות למזון מופיעות מיד או תוך כדי שעתיים מאז האכילה, יחד עם זאת תופעות הרגישות יופיעו מאוחר יותר. כתוצאה מכך לעיתים קשה לזהות רגישויות או אלרגיות למזונות.
<@ --- IMG_2 --- @>
תגובה אימונית כאמור למזונות יכולה לקחת שעות עד ימים עד שהדבר מתבטא, ואז יחשבו כי המדובר במחלות כגון: שפעת, התקררות, בעיות עור, עייפות כרונית ובעיות אחרות. ניתן להשתמש בדיאטת אלימנציה (החסרה) כדי לדעת אם בכלל קיימת רגישות ואם כן איזה.

מהו הטיפול הטבעי לבעיה נפוצה זו? כמובן, שכאשר מדברים על אלרגיות למזונות מה שחשוב זה להימנע מהאלרגן, לכן כדאי להימנע מהמזונות העלולים לגרום לתגובה אלרגנית.

הטיפול התזונתי. יש לבצע דיאטת אלימינציה, כלומר הוצאה מהתפריט מאכלים שידועים כאלרגנים פוטנציאליים ובדיקה האם נעלמו התופעות.

בשלב השני מחזירים את המזונות בהדרגה, ובודקים אם חזרו הסימפטומים. דיאטת אלימינציה אינה קלה לביצוע כי יש להוציא מהתפריט מזונות רבים, לכן מומלץ לבצע עם נטורופאת/ית. המטרה להבין לאיזה מזון המטופל רגיש או אלרגני ובהמשך להימנע ממנו.

בנוסף, מומלצת תזונה לחיזוק מערכת החיסון - למשל פירות טריים וירקות לצורך אספקת ויטמין C. יש להרבות בשתיית מים איכותיים, על מנת לשטוף את האלרגנים החוצה.

טיפול צמחי. למשל סרפד, בשל תכונתו האנטי היסטמינית. גם שורש ג'נטיאן מסוגל לעזור מאחר ומשפר את תפקוד מערכת העיכול.

תוספי מזון נוספים יכולים להיות כמובן פרוביוטיקה (חיידקים ידידותיים), הם עוזרים למערכת החיסונית לקבל בצורה נאותה את המזון ולא להתייחס אליו כאל גורם זר שיש לתקוף אותו.

בנוסף, הם מפחיתים את חדירות המעי לחלקיקי מזון לא מעוכל אשר מגיע לזרם הדם ולכן גם מפחיתים דלקתיות ואלרגניות בהמשך. גם ויטמין C יכול להועיל בהיותו מפחית תגובות אלרגניות.

בכל מקרה, הטיפול הטבעי המוזכר למעלה הינו בבחינת גישות שונות לטיפול טבעי, מומלץ כי הטיפול יינתן על ידי נטורופא/ית בהתאמה אישית.

ומה הקשר לנפש? למרות שאלרגיה משקפת רגישות יתר של המערכת האימונית/חיסונית, ברור כי לגורמים פסיכולוגים יש תפקיד בתגובה האלרגית.

אצל אנשים שסובלים מאלרגיה למזונות רבים מומלץ שיבדקו ויבררו האם דחייה של מזונות שונים מבטאת דחיית היבטים שונים אצלהם, האם זוהי סיבה שלא לחלוק דברים עם אנשים, האם זה גורם להם להרגיש מיוחדים בכך שאינם יכולים לאכול כמו אחרים. הגישה היא כי אלרגיה למזון מעידה כנראה על הסתגרות.

מידע נוסף ניתן לקבל באתר האינטרנט של קמפוס ברושים קמופוס ברושים הינו בית הספר להכשרת מטפלים ברפואה משלימה, באוניברסיטת ת"א. הקמפוס, הפועל כמלכ"ר-מוסד ללא כוונת רווח, והמציע תכניות לימוד מקיפות בתחומי הרפואה המשלימה ולימודי המשך למתקדמים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר יורם פייטלסון
    ד"ר יורם פייטלסון
    מומחה לאלרגיה לרפואת ילדים ולאימונולוגיה קלינית. עוסק במציאת פתרונות לטיפול בילדים עם אלרגיה למזון ולתרופות... קרא עוד

אולי יעניין אותך גם

צנתור עצמי לסירוגין שלפוחית השתן: כשהמטופל הופך למטפל
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 18/03/2019 |
צפיות: 64
מרגישים שאתם מאבדים את השליטה על שלפוחית השתן? מפחדים מבריחת שתן? צריכים ללכת לשירותים אבל בסוף לא יוצא דבר? עכשיו תוכלו לפתור את הבעיה בין כותלי ביתכם. צנתור שלפוחית השתן- עשו זאת בעצמכם
קרא עוד
כאבים באזור הכבד, אלכוהול וכבד שומני
ד"ר מוחמד מסארוה
| 04/03/2019 |
צפיות: 210
לא כמו כאב ראש, כאבים בכבד לא יעברו מאליהם. כאבים אלה יכולים להעיד על בעיות חמורות כמו הפטיטיס, שחמת הכבד וסרטן הכבד
קרא עוד
אלרגיה לביצים: תסמינים ודרכי טיפול
ד"ר יורם פייטלסון
| 24/02/2019 |
צפיות: 200
אלרגיה לביצים היא בין האלרגיות למזון הנפוצות בעולם, בעיקר בקרב ילדים ותינוקות. ללא טיפול נכון, האלרגיה מסוכנת מאוד ואף יכולה לגרום למוות
קרא עוד
תרגילי קיגל: לחיזוק רצפת האגן ולמניעת בריחת שתן
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 12/02/2019 |
צפיות: 371
חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לבעיות בריאותיות רבות אצל גברים ואצל נשים, כמו בריחת שתן ואי נקיטת שתן. תרגילי קיגל מסייעים לחיזוק השרירים ובמניעה של בעיות אלה
קרא עוד
הליקובקטר פילורי: תסמינים ודרכי טיפול
ד"ר מוחמד מסארוה
| 05/02/2019 |
צפיות: 482
הליקובקטר פילורי הוא חיידק אשר גורם לזיהום ולכיבים בקיבה המאופיינים בכאבי בטן חזקים. הזנחה של המצב יכולה להוביל לבעיות בריאותיות חמורות כמו דלקת הצפקת וחסימת קיבה
קרא עוד
מחלות כבד בילדים
ד"ר אחיה אמיר
| 03/02/2019 |
צפיות: 184
מגוון מחלות הכבד בילדים, מולדות או נרכשות, הוא רחב. מחלת הכבד השכיחה ביותר היא מחלת הכבד השומני. הטיפול משתנה בהתאם למחלה הספציפית ולחומרת המצב, אך לרוב נדרש מעקב ארוך טווח
קרא עוד
מולוסקום: כיצד מטפלים ביבלות ויראליות?
פרופ` ארנון כהן
| 30/01/2019 |
צפיות: 858
מולוסקום הן יבלות ויראליות הנפוצות בעיקר אצל ילדים. היבלות חולפות מעצמן ויש לטפל רק במקרים קשים ומיוחדים כדי למנוע כאב וסבל
קרא עוד
תלסמיה: המחלה התורשתית הנפוצה בעולם
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 29/01/2019 |
צפיות: 284
המוטציה הראשונית שלה חשוכת מרפא, בעוד השנייה מסוכנת ביותר גם היא. כל מה שאתם צריכים לדעת על מחלת התלסמיה – מחלת הדם התורשתית
קרא עוד
תסמונת ההשמנה על שם קושינג: כל מה שחשוב לדעת
מטרת המאמר היא להעלות את המודעות לכך שהשמנה, למרות שכיחותה, אינה נובעת בהכרח מאכילה בלתי מבוקרת ומיעוט פעילות גופנית ועל כן יש לבדוק כל מקרה לגופו
קרא עוד
אי ספיקת כבד: גורמים, תסמינים, דרכי טיפול ודרכי מניעה
ד"ר אסף יששכר
| 15/01/2019 |
צפיות: 288
אי ספיקת כבד נגרמת בשל נזקים ברקמות הכבד המונעים מהכבד לבצע את תפקידו כראוי. המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בצהבת, בבצקות ובירידה ביכולות הקוגניטיביות
קרא עוד