צליאק, החיים ללא לחם

יכולים לדמייןן לעצמכם חיים ללא לחם? ואם כבר הורדתם את הלחם, תורידו גם את הפסטה, המאפים, החטיפים ובעצם - כל דבר המכיל קמח. לרובנו זה נשמע הזוי, אך עבור חולי הצליאק - זוהי המציאות. עבורם, מזונות המכילים גלוטן הינם מחוץ לתחום ומהווים סכנת חיים ממשית
מאת ד"ר שרה קפלן
| 20/02/2007 |
צפיות: 10,851
מחלת הכרסת, הידועה גם בשם צליאק, היא מצב של אי-סבילות לגלוטן או במדויק יותר, לאחד מחלקיו של החלבון הנקרא גליאדין, דהיינו: חלבון המצוי בדגנים כגון חיטה, שיבולת שועל, שעורה ושיפון. זהו למעשה פגם בתגובה החיסונית, הגורם לגוף לתקוף את תאיו במקום להגן עליהם.

שכיחות המחלה באוכלוסיה הכללית הינו 0.3-1 אחוז ברוב המדינות והקבוצות האתניות בהן היא נחקרה. בעבר נחשבה הכרסת בעיקר למחלתם של ילדים, אולם כיום מאבחנים יותר ויותר מבוגרים הלוקים במחלה באמצע חייהם.

המחלה במבוגרים מתבטאת בשלשולים תכופים ואיבוד משקל, אולם קורה שאין תסמינים ברורים של ספיגה לקויה והמחלה "שקטה" .

מבין הסיבות האפשריות להתפתחות המחלה ניתן למנות: פגם במערכת החיסונית, גורמים סביבתיים ותורשה, שכן ששכיחותה בקרב קרובי משפחה מדרגה ראשונה הינה כ10%-15% והיא נפוצה אף בקרב חולי סוכרת נעורים.

הסיבה העיקרית למחלה היא למעשה בעיה במערכת החיסונית הנגרמת מאכילת גלוטן, מצב שעלול לפגוע ברירית המעי הדק. יש הטוענים גם כי בקטריה או וירוס הפוגעים במערכת הנשימה או הקיבה, עלולים לגרום להתפרצות המחלה.

הגוף שלנו, כידוע, מפרק את המזון שאנחנו אוכלים למרכיבים קטנים, סופג אותם ומנצלם למטרות פעילותו התקינה. לצורך תהליך העיכול והספיגה, קיימים בגוף תססים שונים הקרויים אנזימים.

האנזימים נמצאים ברוק, במיץ הקיבה, בהפרשות הלבלב לתריסריון ובציפוי המעי הדק. השפעתם של האנזימים הללו על מרכיבי המזון מאפשרים את תהליך הספיגה. כאשר תאי הציפוי של המעי הדק נפגמים, נפגם גם תהליך הספיגה, מרכיבי מזון שונים מאבדים את השפעתם והגוף אינו נהנה מתזונה טובה.

מצב זה קרוי תת-ספיגה והוא עלול לגרום לתת-תזונה. הפרעות בספיגה ואובדן אבות מזון עלולים לגרום לבעיות שונות כמו עיכוב בגדילה, דלדול שרירים, התפתחות מצבי חסר של ויטמינים ומינרלים, אנמיה, ליקויים בהתפתחות הפסיכו-מוטורית ושינוי בהתנהגות.

מהם סימני המחלה? סימני המחלה יכולים להופיע בגילאים שונים. הם באים לידי ביטוי בגוף בניוון ציפוי המעי ובבליטות של רירית המעי. ישנן כמה צורות קליניות להתבטאות המחלה:

מחלה קלאסית. אופיינית בגילאי 24-6 חודשים ומתבטאת בתופעות כמו שלשולים, יציאות גדולות ושומניות בעלות ריח לא נעים, בטן תפוחה, אנמיה ומשקל ירוד.

מחלה לא קלאסית. מופיעה בגילאים מאוחרים יותר, אחרי גיל שלוש-ארבע, ומתבטאת בחוסר בברזל, כאבי בטן תמידיים, שינויים בהרגלי היציאה קרי עצירות או שלשול, העדר או איחורים בקבלת המחזור החודשי בנערות, נשירת שיער, עיכוב בגדילה, עייפות, פצעים חוזרים בפה ועוד.

מחלה "שקטה". החולה מרגיש טוב, אינו סובל מהסימנים שתוארו לעיל, אולם המחלה קיימת וגורמת לנזק ברקמת המעי. החשד מתעורר בגין אנמיה עם חסר ברזל, אוסטאופורוזיס, רמה גבוהה של אנזימי כבד (טרנסאמינזות) או תסמינים נוירולוגים.

מחלה "חבויה". בבדיקת רקמות המעי הכל נראה תקין, אבל המערכת החיסונית של הגוף אינה פועלת ביעילות.

כיצד מאבחנים ומטפלים במחלה? את המחלה ניתן לאבחן על ידי בדיקות דם לנוגדנים האופייניים לכרסת, כמו גם על ידי דגימת רקמה מהמעי.

הטיפול במחלה מופנה בעיקר למניעת התופעות הלא נעימות הנובעות ממנה, והוא כולל ייעוץ תזונתי, האוסר בתכלית האיסור אכילה של מזונות המכילים גלוטן והקפדה על דיאטה מאוזנת.

הדיאטה היא לכל החיים, לכן חשוב שזו תספק את כל אבות המזון הנדרשים בכל שלבי החיים. הוצאת כל המזונות המכילים גלוטן מהתפריט היא משימה לא פשוטה, מאחר שמוצרי מזון רבים מכילים קמח, בין אם בגלוי ובין אם בסמוי, כך שאחת המשימות העיקריות של חולי הכרסת היא לקרוא היטב את המרכיבים הרשומים על תוויות המזון.

חשוב לציין שלא מדובר רק בגלוטן שבאוכל, אלא גם במרכיבי החומרים המצויים בתרופות שונות. כלומר, יש לקרוא בעיון גם את תוויות רכיבי התרופות.

היתרים ואיסורים לחולי צליאק כל מוצר המכיל גלוטן, אפילו בכמויות זעירות, עלול לגרום נזק לחולי כרסת. בטווח הארוך, גם כמויות קטנות גורמות לנזק בלתי הפיך ואפילו להתפתחות סרטן במערכת העיכול. לכן כדאי לוותר עליהם ולהתמקד בתחליפים.

רוב ארגוני הכרסת בארצות הברית מציינים כי לחולים במחלה מותר לאכול דוחן, סורגום, כוסמת, קינואה ואמרנט. לעומת זאת, ארגונים באירופה מהססים עדיין להעניק אישור למזונות אלו. בכל מקרה של ספק לגבי מוצר כלשהו, עדיף להימנע מאכילתו.

קמח ג'ובלה גם הוא לא מומלץ, היות שמקורו בחיטה שנוקתה מהחלבון שבתוכה. על אף שהקמח כמעט נקי לחלוטין, הרי שבכל זאת יש בו שרידים של החלבון ולכן אינו מומלץ.

סיבים תזונתיים חשובים למניעת התפתחות סרטן במערכת העיכול, לפיכך חשוב לאכול מזונות חלופיים, העשירים בסיבים תזונתיים, למשל: אורז מלא, קטניות למיניהן כגון שעועית לבנה, אפונה, חומוס ועדשים, ירקות ופירות בקליפתם, כמו גם קמח מסויה או מחומוס.

חומרים מייצבים המצויים במוצרים תעשייתיים מוכנים, כמו חלבון צמחי, עמילן, עמילן צמחי או מעובד, יכולים להכיל גלוטן ולכן יש להיזהר מצריכתם. לעומת זאת, חומרים מייצבים כמו קורנפלור, תפוחי אדמה או מייצבים שמקורם בסויה, נחשבים כבטוחים.

רוב הארגונים קובעים כי שתיית אלכוהול מותרת לחולי כרסת, כל עוד המשקה אינו מכיל לתת או חומרים מזיקים אחרים כמו פרולמינים.

ישנם מוצרים רבים כשרים לפסח, אשר אינם מכילים גלוטן. אולם יש להיזהר מסוגי קמח המוגדרים על ידי היצרנים כ"קמח פסח" ואשר כן מכילים גלוטן, למשל: מצות, כוסמין, קמח מצה, מצות משיבולת שועל וכדומה.

לעומת זאת, אפשר לאכול עוגות, שוקולד, קוקוס, ריבת חלב, אגוזים, אטריות על בסיס תפוחי אדמה ועוד, אשר אינם מכילים גלוטן.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר אחיה אמיר
    ד"ר אחיה אמיר
    מומחה לגסטרו-ילדים מחלות כבד, תזונת ילדים ורפואת ילדים. תחומי טיפול: כאבי בטן כרוניים, עצירות כרונית, קרוהן, קוליטיס, צליאק, הליקובקטר פילור, מחלות רפלוקס ועוד. ... קרא עוד

אולי יעניין אותך גם

סוכרת סוג 2: המסלול להחלמה מלאה באמצעות ניתוח בריאטרי
ד"ר אסנת רזיאל
| 13/11/2019 |
צפיות: 3,181
רבים מאוכלוסיית העולם מתמודדים עם מחלת הסוכרת שפוגעת בשגרת חייהם ועלולה להוביל לתחלואה קשה. הטיפול התרופתי בסוכרת יעיל ומגוון ונועד ליצב את רמת הסוכר, אולם אין בו בכדי לרפא את המחלה. הניתוחים הבריאטריים, לירידה במשקל, הם כלי נהדר לטיפול בהשמנת יתר קיצונית, ובמקרים רבים נצפית במקביל לירידה במשקל גם נסיגה משמעותית של הסוכרת ואף ריפוי מלא שלה.
קרא עוד
תסביב האשך: מצב חירום אורולוגי
ד"ר דב אנגלשטיין
| 18/08/2019 |
צפיות: 5,579
תסביב אשך הוא מצב שבו האשך מסתובב על צירו. נוסף לכאב העז, במצב זה של תסביב זרימת הדם לאשך פוחתת, עם פגיעה בחיות ותפקוד האשך, מצב היכול להוביל להסרתו.
קרא עוד
אטקסיה: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
ד"ר סיימון ישראלי-קורן
| 13/08/2019 |
צפיות: 5,353
מה זה "אטקסיה"? ממה זה נגרם? כיצד מאבחנים אטקסיה? מהם תסמיניה העיקריים? ומה פריט המידע הכי מהותי בדרך לזיהוי ואבחון המחלה?
קרא עוד
אורטיקריה: סוגים, גורמים ודרכי טיפול
ד"ר יורם פייטלסון
| 07/08/2019 |
צפיות: 6,480
אורטיקריה גורמת להופעת פריחה, לכאבים ולתחושת אי-נוחות. בעקבות כך, החולה עלול לחוש בסטרס נפשי . סטרס זה ילווה בתחושות חרדה, עייפות כרונית ואף דיכאון. מה נחשב לטיפול האולטימטיבי עבור מחלה זו? וכיצד גורמים לגרד המציק להיעלם?
קרא עוד
סרטן השד – היום שאחרי
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 04/08/2019 |
צפיות: 1,227
החיים עם סרטן השד אינם נגמרים מיד עם ההחלמה. נשים צריכות לחיות עם העובדה שהמחלה בתקופת הפוגה וכי היא יכולה לשוב, חשוב ללמוד להתמודד עם הפחד
קרא עוד
פציאליס: כיצד מטפלים בשיתוק בעצב הפנים?
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 29/07/2019 |
צפיות: 1,226
שיתוק של עצב הפנים מהווה הן בעיה תפקודית והן בעיה אסתטית. הכירורגיה הפלסטית מאפשרת מגוון של ניתוחים שיקומיים שמשפרים את איכות החיים של הלוקים במצב
קרא עוד
דיסליפידמיה: כשהכולסטרול הרע גובר על הכולסטרול הטוב
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 21/07/2019 |
צפיות: 748
דיסליפידמיה היא מצב שבו יש רמות לא תקינות של שומנים בדם. כדי להימנע ממצב זה, יש לאכול אוכל בריא ולהימנע מאוכל רווי שומן
קרא עוד
Temporal Arteritis: כיצד מטפלים בדלקת עורק הרקה?
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 11/07/2019 |
צפיות: 765
דלקת עורק הרקה היא מחלה מסוכנת שיכולה לגרום לסיבוכים קשים כמו שבץ, עיוורון ומפרצת באבי העורקים. מה הם תסמיני הדלקת? כיצד ניתן לאבחן? ומדוע אסור להזניח את הטיפול בה?
קרא עוד
מחלת רעד: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 02/07/2019 |
צפיות: 813
רעד ראשוני הוא מחלה המאופיינת ברעידות קלות באזורי גוף שונים. המחלה אינה גורמת לבעיות בריאותיות, אך יכולה להשפיע על איכות החיים
קרא עוד
תסמונת מרפן: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 01/07/2019 |
צפיות: 631
תסמונת מרפן היא הפרעה גנטית אשר גורמת לנזקים גופניים רבים בעיניים, בכלי הדם ובמבנה השלד. בטיפול נכון החולים במחלה יכולים לחיות חיים ארוכים ומלאים
קרא עוד