ארבעת רגשות היסוד - פחד, כעס, עצב ושמחה

מהם 4 רגשות היסוד, איך פועלים וכיצד אפשר להשפיע עליהם? מדובר בארבעה רגשות יסוד אוניברסליים שכולנו חווים במשך חיינו. מהם התפקידים הבסיסיים שממלאים אצלנו פחד, כעס, שמחה ועצב, ואיך הבנת דרך פעולתם יכולה לספק לנו הצלחה ואינטליגנציה רגשית גבוהה?
טובי פלד
| 053-4877782 | 31/08/2022 |
צפיות: 11,895
דירוג: 3.5 מתוך 21 הצבעות
התקבלו 21 דירוגים בציון ממוצע 3.5 מתוך 5
ארבעה רגשות בסיסיים שמהם מורכבים כל גווני הרגשות בחיינו, הם אלו שמספקים לנו את המוטיבציה לבצע פעולות, לרקום יחסים, לחשוב ולנתח את מעשינו. למעשה, ארבעת רגשות היסוד הכוללים פחד, כעס, עצב ושמחה הם אלו שגורמים לנו לפעול בכל אספקט בחיינו. הרגשות הללו שהתפתחו במשך דורות על גבי דורות, הוכחו כהכרחיים להמשך הישרדותנו, כאשר כל רגש משרת מטרה אחרת.
ארבעת רגשות היסוד מאפשרים לנו להסתגל לסביבה ולהתאים את ההתנהגות החברתית שלנו, ליצור קשר עם אנשים אחרים ולהבין את רגשותיהם, ומספקים לנו תחושה של מטרה ומוטיבציה.

מדוע אנחנו חווים רגשות פחד, כעס, עצב ושמחה, וכיצד הם הכרחיים להישרדות?


מטרתו של הפחד היא לזהות איומים ולהבין איך להתמודד איתם בצורה היעילה ביותר, כאשר קיימות שלוש דרכי התמודדות עיקריות: לתקוף, לברוח או לקפוא במקום. הפחד יכול לקבל ביטוי בתסמינים שונים ורבים, למשל נשימות מהירות, דפיקות לב חזקות, קשיי שינה, סיוטים, רעידות, אי שליטה בסוגרים, שיתוק ועוד.
הפחד מנטישה והפחד מכישלון הם שני הפחדים העיקריים שמנהלים אותנו, ואשר מהם צומחים יתר הפחדים. מדובר ברגש בסיסי ביותר - למעשה, תינוק רך שזה עתה נולד חווה פחד כרגש ראשון. הפחד הוא זה שגורם לתינוק בן יומו לבכות, כאשר הבכי מאותת להורים לטפל בו, לשמור עליו ולספק לו תחושת הגנה.
מטרתו של הכעס היא לסלק אויבים או מכשולים אשר מפריעים לנו להשיג מטרות או לשרוד. הכעס יכול לקבל ביטוי בתקיפה מילולית או פיזית, אשר מתפרצת באופן שאינו נשלט, אם כלפי אדם אחר או כלפי עצמנו.
מטרתו של העצב היא לשמור על כוחותינו ולהימנע ממצבים בהם אנו חסרי אונים ונידונים לכליה ולהימנע ממלחמות שאינן ניתנות לניצחון אל מול כוחות חזקים יותר מכוחותינו, כאשר הסיכויים לנצח הם אפסיים. העצב מקבל ביטוי בחוסר עניין, תחושת חוסר אונים, דיכאון, חוסר הנאה, עצבות, דכדוך, חוסר חשק ועוד. כאשר אנו חווים עצב, אנו מתכנסים לתוך עצמנו ואין לנו את היכולת לתת מעצמנו לסביבה.
מטרתה של השמחה היא ליצור חיבור עם הסביבה ועם האנשים מסביבנו, כך שנוכל למעשה להמשיך ליצור את הקשרים החיוניים לנו לצורך התרבות והשגת מזון. השמחה יכולה לקבל ביטוי בצחוק, שיתוף, תשוקה, תחושה של ביחד, סקרנות ועוד.
חשוב להזכיר כי מלבד ארבעת הרגשות הבסיסיים, כולנו חווים עוד שתי תחושות המתחברות לרגשות הללו: כאב והנאה.

כדי להבין את עצמנו, עלינו להבין את המבנה הרגשי שלנו


המבנה הרגשי שלנו הוא מולד ובעיקר תלוי תורשה. אנחנו נולדים עם פוטנציאל רגשי, אשר פועל בדפוס מסוים ואופייני לכל פרט.
כאשר אנחנו בוחנים את המבנה הרגשי שלנו, ניתן לראות כי כל רגש פועל בצורה דומה, אך אפשר למקד את נקודת היחס אל המהירות שבה הרגש עולה, אל העוצמה אליה מגיע אל הזמן שבו הרגש נמשך ואל קצב הירידה. כמובן, רגש מסוים יכול להופיע בעוצמה חזקה יותר משאר הרגשות. אם כן, הרגשות שאנו חווים ניתנים למדידה כמו גרף, ויכולים להראות לנו את קצב ההתקדמות שלנו.
כדי להבין את עצמנו, להגיע להישגים, לשמור על קשרים, זוגיות, עבודה ומשפחה וכדי שתהיה לנו תקשורת טובה עם הסביבה, אנחנו צריכים גם להבין את רגשותיהם של האנשים של הסובבים אותנו.

מילים הן לא המציאות, אך הן יכולות להשפיע על הרגשות


כל פעולה או אמירה שלנו מונעים על ידי רגש או תחושה. הרגש פועל ומפעיל אותנו במהירות, ולעתים קרובות הוא משפיע עלינו אף בלי שנהיה מודעים לכך. הרגש משפיע עלינו הרבה לפני המלל, כאשר מטרת המילים היא בעצם להסביר את הרגש שאנחנו חווים, ובעיקר להסביר למה אנו מרגישים את מה שאנחנו מרגישים.
תפקידן של המילים הוא להסביר את המציאות ולהעביר את האינפורמציה הרלוונטית. עם זאת, לכל מילה יותר מפירוש אחד, ולעתים קרובות ההסבר אינו מדויק או אף לא נכון. למעשה, המילים אינן יכולות לתאר את המציאות בצורה מדויקת, ובהרבה מקרים המילים המשקרות.
המילים תמיד מגיעות כהסבר לאחר מעשה ולאחר שהרגש כבר השפיע. אף על פי שהבעת מילה גורמת לתחושה חזקה שהיא ממשית וקיימת במציאות, ואף שעצם המחשבה המורכבת ממילים גורמת לאדם החושב להיות בטוח בנכונות המחשבה - מילים הן לא המציאות. הן יכולות להשפיע רק על הרגש ולא על החומר.
למילים ולרגשות יש השפעה הדדית, כך שלפני שאנו אומרים משהו, כדאי שנחשוב טוב האם המילים יכולות להשפיע באופן חיובי או לא. לדוגמא, אדם שאומר על עצמו משהו אף על פי שלא מדובר במצבו במציאות: "אני כל היום עסוק, כבר מתמוטט וקורס". מדובר בהבעת רגש מאוד קשה, אך זאת לא המציאות - הוא לא מתמוטט ולא קורס אלא רק מתאר את מצבו הרגשי.
הבנת הרגשות ודרכי פעולתם, וההבנה שאנחנו יכולים להשפיע עליהם - היא המפתח להצלחה ולאינטליגנציה רגשית גבוהה.

טובי פלד מנהל פורום פסיכולוגיה באתר BEOK, מטפל במבוגרים ובבני נוער אשר זקוקים להכוונה ולייעוץ פסיכולוגי בנושאים שונים, כמו חרדות, דיכאון, משברים, בעיות זוגיות, הדרכת הורים, טיפול בבני נוער וקורבנות של תקיפה מינית. מאבחן בעיות קשב וריכוז

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם טובי פלד
פסיכולוג מומחה
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.

יועצים בתחום

  •  טובי פלד
    טובי פלד
    פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים. ... קרא עוד