התפרצויות זעם אצל ילדים: איך אפשר לעזור לילד אימפולסיבי ותוקפני שנעלב במהירות?

מה גורם לילדים להתפרץ באופן קשה בבית או במסגרת החינוכית, וכיצד ההורים יכולים לעזור להם להכיר את רגשותיהם ולהתמודד עם הכעסים והתפרצויות הזעם?
טובי פלד
| 053-4877782 | 13/09/2021 |
צפיות: 9,358
דירוג: 4.5 מתוך 26 הצבעות
התקבלו 26 דירוגים בציון ממוצע 4.5 מתוך 5
ילדים רבים חווים התקפי זעם שקשה להם לשלוט בהם. כאשר מדובר בפעוטות, מדובר בתופעה נפוצה מאוד, ולא פעם התקפי הזעם ממשיכים גם שנים קדימה. ההתקפים מתבטאים באופן של כעס אשר קשה לשלוט בו, לרוב מתוך מצוקה או מועקה רגשית, הרגשת חוסר אונים, חרדה, תסכול או מתח.

הבנת המניעים הרגשיים של הילד עצמו והסובבים אותו יכולה לסייע לו להתמודד בהצלחה עם הכעסים והמתחים שמובילים להתפרצויות הזעם


כאשר ילדים חווים התפרצויות זעם, הם יכולים לבכות, לצעוק ואף להתנהג באלימות כלפי ההורים, האחים או הילדים האחרים במסגרת החינוכית. עבור ההורים מדובר בהתמודדות לא פשוטה, אך סביבה תומכת ומכילה וטיפול מתאים יכולים לעזור מאוד ואף למתן עם הזמן את ההתפרצויות.

תוכלו לשאול כבר עכשיו:
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנת יתר
פורום אורתופדיה - כירורגית כף יד
פורום קרטוקונוס, עדשות מגע
פורום מדרסים בהתאמה אישית | אורטוטיקה

לפניכם, לדוגמה, מקרה שבו טיפל וייעץ הפסיכולוג טובי פלד בילד בן 10 עם בעיות התנהגותיות והתקפי זעם:

נחום בן ה-10 הגיע לטיפול עקב התפרצויות זעם קשות, מילוליות ופיזיות בבית ובבית הספר. בפגישה ה-12 סיפר על המקרים שבהם הוא כועס ומרביץ לאחותו בת שבע בת ה-8.
נחום ילד בכור, אינטליגנטי, תלמיד חכם. הוא מספר כיצד היא מרגיזה אותו, כשמגיע אליו חבר היא מספרת לחבר תוך כדי צחקוקים, "אתה יודע, נחום הוא נורא מגושם, כשהוא עולה על כיסא הוא נופל, הוא מפחד לעלות על סולם, יש לו אצבעות שמנות והוא מגושם, לא יכול לסגור את השרוכים". או אומרת לנחום "למה אתה מדבר עם הידיים, מדבר ומזיז את הידיים, מה אתה לא יכול לדבר כמו כולם בלי להזיז את הידיים"? וצוחקת בכיף.
נחום מתרגז, הוא לא יכול להתאפק וצועק עליה ומרביץ לה ואז הוריו כועסים, מענישים אותו ואחותו מרוצה מאד. נחום מתחרט אחרי שהוא מרביץ לה ואמר לי "היא אחותי ואני לא רוצה להרביץ לה."
אני שואל אותו אם הוא היה רוצה לא להתרגז ולא להרביץ לה?
"כן", הוא אומר.
"אוקיי, בוא נברר מדוע אחותך מקניטה אותך. מה המניע הרגשי שלה?"
נחום עונה לי "עצב". "למה עצב"? אני שואל והוא עונה "היא עצובה כי היא לא גדולה" (בת שבע נמצאת במאבק סטטוס עם נחום, היא ילדה יפה וחכמה אבל הסטטוס שלו גבוה יותר, הוא הבן הבכור החכם שלומד תורה).
אני שואל "ואיך היא מרגישה כשאתה מתרגז"?
נחום: "היא שמחה".
"ואיך היא מרגישה שההורים כועסים עליך"?
נחום: "שמחה".
טובי: "נכון, היא שמחה שניצחה אותך. כי התרגזת ונענשת. מה יקרה אם תענה לה בצורה כזאת אחרי שהיא מקניטה אותך"? אני שואל ומציע:
"אחותי היקרה אני אוהב את עצמי כמו שאני, כמו שאלוהים ברא אותי, טוב לי עם מי שאני. כמו שאני אוהב אותך ומודה לאלוהים שהביא אותך אחותי היפה והחכמה."

תגובתו הראשונית של נחום לדבריי הייתה תדהמה, הוא לא ידע מה להגיד. לאחר כמה שניות חייך, רמת המתח שלו ירדה והוא הסכים לנסות את השיטה. הוא הבין ודיברנו על זה - כשהוא עונה בצורה רגועה להקנטות, ומחמיא לה, הוא המנצח.

הורה שילמד את השיטה של 4 רגשות יסוד יכול לעזור לילדיו להתמודד בהצלחה עם הקנטות וכעסים.



טובי פלד, פסיכולוג מומחה, מטפל ומייעץ לבני נוער והוריהם עם ניסיון קליני של יותר משלושה עשורים בתחום.



דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם טובי פלד
פסיכולוג מומחה
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.