מלנומה בעין: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

מלנומה היא גידול סרטני קטלני היכול להופיע בעין, זיהוי המחלה בשלביה המוקדמים יכול למנוע התפשטות של הגידול לאיברי גוף אחרים ולהציל חיים
פרופסור שחר פרנקל
| 24/12/2018 |
צפיות: 4,777
דירוג: 4.4 מתוך 7 הצבעות
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע 4.4 מתוך 5
מלנומה היא סוג אגרסיבי של סרטן אשר לרוב פוגע בעור אך יכול להתפתח גם בעין. המחלה נדירה ביחס לסוגי סרטן אחרים והיא יכולה להתפתח באזורים שונים של העין, כשהנפוצים שבהם הם הענבייה והלחמית. מלנומה של הענבייה (uveal melanoma) היא הסוג הנפוץ ביותר של סרטן העין אצל מבוגרים והיא פוגעת בעיקר באנשים עם גוון עור בהיר ועם עיניים כחולות. כמו סוגי סרטן אחרים, גם מלנומה של העין יכולה להתפשט לאיברי גוף אחרים, ובמיוחד לכבד.

העין האנושית מורכבת משלוש שכבות ובתוכן ישנו חלל המלא חומר שקוף וקרישי. לכל חלק בעין יש תפקיד אחר שמאפשר את הראייה. הענבייה היא השכבה האמצעית מבין השכבות וגם לה יש שלושה חלקים – הקשתית, גוף העטרה והדמית. על כן, מלנומה של הענבייה יכולה להתפתח בכל אחד מן החלקים הללו. נוסף כל כך, הגידול יכול להתפתח גם בלחמית – השכבה השקופה שמגנה על פני השטח החיצוניים של העין ועל השטח הפנימי של העפעפיים.

למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום סרטן העין (אונקולוגיה של העין)

חשיפה לשמש וסרטן העין

מלנומה בעין מתפתחת כאשר המלנוציטים – תאי הצבען (פיגמנט) של העין, מתחילים לגדול באופן לא מבוקר. הסיבה לגדילה זו אינה ידועה. בעור, חוקרים מצאו שיש קשר בין התפתחות הגידול לבין חשיפה לשמש ולקרינת אולטרה-סגול. לא נמצא קשר כזה של ממש לגבי מלנומה של הענבייה או לגבי מלנומה של הלחמית. מלנומה שמתחילה בעין מכונה 'מלנומה ראשונית'. סוג זה של גידול יכול להתפתח בכל גיל, אבל הוא נפוץ במיוחד אצל אנשים מעל גיל 55, ללא הבדל בין גברים לנשים.

בשלבים הראשוניים של המחלה, לא כל האנשים חשים תסמינים. פעמים רבות מזהים את הגידול במהלך בדיקת עיניים שגרתית. בחלק מהאנשים אשר כן חווים תסמינים, אלה יכולים להיות די בולטים והם כוללים שינויים בראייה כמו ראייה מטושטשת או ראייה כפולה, שינוי הצבע של הקשתית או הלחמית ופגמים קטנים שצצים על הקשתית או על הלחמית.

כאשר ישנו חשד לגידול בעין, יש לגשת לרופא עיניים כדי לבצע בדיקת אופטלמוסקופיה – בדיקה שבה בודקים את המבנה של העין. אם בבדיקה זו עלו ממצאים המעידים על מלנומה של העין, יש להמשיך ולבצע סדרת בדיקות הכוללת צילום צבע של העין, אולטרסאונד של העין ולעיתים גם צילום מסוג OCT. לאחר ביקור במרפאת גידולי עיניים לאישור האבחנה, לעיתים מופנים לבדיקות נוספות שמטרתן חיפוש פיזור של הגידול לאיברים אחרים (פיזור גרורתי).

הגבלת ההתפשטות של הגידול בעין

הטיפול במלנומה של העין תלוי בסוג הגידול, במיקום שלו בעין, בגודל שלו ובמהירות שבה הוא מתפשט. במקרים שבהם הגידול קטן והוא מתפתח באטיות, ייתכן שלא יהיה צורך בטיפול אלא במעקב בלבד. במקרים חמורים יותר, כאשר הגידול גדול ואם ישנה סכנה שהוא יתפשט לאיברים אחרים, יש צורך בטיפול מידי. המטרה של הטיפול היא להציל את החיים, לשמור על העין ולהציל את הראיה. במלנומה של הענבייה אפשר לטפל על ידי קרינה מקומית (בראכיתרפיה), קרינה חיצונית (בדרך כלל קרינה סטראוטקטית), או ניתוח לעקירת העין (אנוקלאציה). מלנומה של הלחמית אנו כורתים ובדרך כלל משלימים בעזרת הקרנה מקומית (בראכיתרפיה) למיטת הגידול, או בעזרת כימותרפיה מקומית בטיפות.

זיהוי של המחלה וטיפול בה בשלביה המוקדמים מאפשרים החלמה מהירה עם נזק מזערי. על כן חשוב להגיע לפגישה תקופתית אצל רופא העיניים. אין דרך להימנע מהופעת מלנומה בעין.

ד"ר שחר פרנקל – מומחה באונקולוגיה של העין, ברפואת עיניים ובפתולוגיה של העין

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר