לעומת זאת, 'מחלת מקצוע' היא מחלה אשר המאפיינים שלה תואמים את הסיכון המקצועי הכרוך בסוג העבודה שמבצעים. המחוקק קבע רשימה סגורה של מחלות מקצוע, ולכן רק מחלות המצוינות ברשימה יכולות לקבל הכרה כ'מחלת מקצוע' במקרים שבהם המחלה התפתחה או התפרצה בעקבות חשיפה ממושכת לגורמים מזיקים במקום העבודה.
יש לכם שאלות? היכנסו לפורום:
פורום תאונת עבודה, רפואה תעסוקתית
תביעת פיצויים בגין תאונת עבודה
כדי לקבל פיצוי מהמעסיק בגין תאונת עבודה, הנפגע צריך להוכיח שהאירוע חל בעקבות עוולה, לפי הגדרתה בפקודת הנזיקין. זאת אומרת שהתאונה והנזק שנגרם בעקבותיה אירעו בשל מחדל או מעשה שאינו חוקי.
נוסף לקבלת פיצויים מהמעסיק, עובד, הן שכיר והן עצמאי, שעבר תאונת עבודה בשל עיסוקו או מקצועו יכול לפנות לביטוח הלאומי ולדרוש זכאות לדמי פגיעה. דהיינו, הכרה בפגיעה כ'תאונת עבודה'. התביעה לביטוח הלאומי צריכה להיעשות עד 91 מיום האירוע, דמי הפגיעה ישולמו במשך זמן של עד שלושה חודשים. כמו דיני עבודה אחרים, גם במקרים אלה ערכאת הערעור על ההחלטה של הביטוח הלאומי תהיה בבית הדין לעבודה.
תביעה לנכות בשל תאונת עבודה
לאחר ההכרה בפגיעה שנעשתה ובתום שלושת החודשים שבהם משולמים דמי הפגיעה אפשר להגיש תביעה לקבלת נכות בשל תאונת העבודה. לעומת התביעה לדמי פגיעה, יש להגיש את תביעת הנכות רק לאחר שעבר זמן מה מהאירוע, כאשר הנזקים לטווח הארוך שנגרמו עקב התאונה כבר ברורים. אדם המגיש תביעה לנכות כשעוד לא עברו 91 יום מהאירוע מסתכן בביטול דמי הפגיעה, הסיבה לכך היא שלפי הנחת המחוקק בתקופה שבה מקבלים את דמי הפגיעה ישנו אובדן כושר עבודה.
כיצד קובעים אחוזי נכות עקב תאונת עבודה?
ועדה רפואית היא זו שקובעת את שיעורי הנכות הקבועה שנגרמו מתאונת העבודה. חברי הוועדה הרפואית הם מזכיר הוועדה ומומחה אחד לפחות מהתחום הרפואי הרלוונטי לפגיעת הנכה ולפי הפגיעות שדווחו. דרגת הנכות נקבעת לפי סדרה של מבחנים רפואיים הקבועים בתקנות של הביטוח הלאומי. אחוזי הנכות מחושבים לפי שיעור של 75% מממוצע המשכורות של התובע.
במקרים שבהם המבוטח מערער על הקביעה של הוועדה הרפואית, המקרה מועבר לוועדה מדרג 2 המורכבת משלושה פוסקים המתמחים בתחום הליקוי שבו נפגע המבוטח. הוועדה מזמנת את המבוטח ולאחר מבדקים רלוונטיים היא קובעת את הקשר בין הליקוי לבין הפגיעה לעבודה ואת דרגת הנכות שלה המבוטח זכאי.
מבוטח הרוצה לערער על תוצאות הוועדה מדרג 2 יכול לעשות בבית הדין לעבודה אך ורק בהקשר של שאלות חוקיות.
כיצד נקבע שיעור גמלת הנכות?
השיעור של גמלת הנכות נקבע לפי ההכנסות של המבוטח בשלושת החודשים שקדמו לקבלת דמי הפגיעה ולזכאות לדמי הנכות. השיעור המקסימאלי לתביעה של נכות עקב תאונת עבודה משתנה מדי פעם לפעם.
במקרים שנקבעה דרגת נכות בשיעור של 9% עד 19% נכות יציבה המבוטח יקבל מהביטוח הלאומי מענק חד פעמי. במקרים שבהם נקבעה דרגת נכות בשיעור של 20% ומעלה, המבוטח יקבל קצבה חודשית.
לעתים נפגעי תאונות עבודה שזכאים לקצבת נכות זכאים גם למימון שיקום מקצועי. במקרים אלה פקיד שיקום של הביטוח הלאומי יסייע למבוטח לקבל ייעוץ לימודי, לרכוש מקצוע חדש המתאים למגבלותיו הפיזיות ואף לדאוג להשמה, כך שהמבוטח יוכל לחזור ולהשתלב בשוק העבודה.
כדי לקבל את הייצוג הטוב ביותר בתביעה כנגד המעסיק עקב תאונת עבודה וכן כדי לקבל את ההכנה הטובה ביותר לקראת הוועדה הרפואית יש לפנות לעורך דין מיומן שלו ניסיון רב בתחום.
עו"ד אריק שלו – מייסד המשרד 'אריק שלו ושות'' – משרד עורכי דין העוסק בתחום רשלנות רפואית, דיני עבודה, דיני נזיקין וביטוח לאומי
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר