למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום אלרגיה, טיפול באלרגיות
אסטמה של העור נפוצה אצל ילדים
דרמטיטיס אטופית (Atopic dermatitis) קרויה גם "אסטמה של העור" בלשון העם. זו מחלה כרונית, נובעת מגורמים רבים (גנטיים וסביבתיים) ומתבטאת בעיקר בגיל הילדות (אם כי יש גם לא מעט מבוגרים הסובלים ממנה) עם התלקחויות והפוגות מרובות. הטיפול כולל הקפדה על לחות העור ושימוש במשחות אנטי דלקתיות (בעיקר סטרואידליות) ובנוסף, הימנעות מגורמים המחמירים את הפריחה כגון אוויר יבש וחם, בגדים שאינם כותנה (בעיקר אסור צמר) ובחלק מהמקרים אלרגנים נשאפים כגון קרדית אבק הבית ומזונות מסוימים.
חשוב לציין שהאבחנה של אלרגנים נשאפים ומזונות כמחמירים את הפריחה האטופית חייבת להיעשות על ידי אלרגולוג מומחה מכיוון שלא תמיד יש קשר ברור בין החשיפה לבין ההחמרה ואבחנה לא מקצועית עלולה לגרום לנזק רב מהתועלת (למשל, הימנעות מסוגי מזונות מרובים באופן גורף היא תופעה מוכרת אך מיותרת ומזיקה). מלבד הפריחה יש חשיבות רבה לאבחנה של אלרגיה למזון בילדים עם דרמטיטיס אטופית מכיוון שחלק גדול מילדים אלו יפתחו גם אלרגיה מסכנת חיים למזונות שונים ויש לדאוג שהם יהיו מצוידים במזרק אוטומטי מתאים (אפיפן) היכול להציל חיים במקרה של חשיפה בטעות למזון האסור.
דרמטיטיס במגע (Contact dermatitis) – חומרים כימיים שונים הבאים במגע עם הגוף עלולים לגרום להיווצרות פריחה מגרדת ומציקה באותם אזורים שנחשפו לחומר הכימי. ישנם עשרות סוגים שונים של חומרים שתוארו בספרות הרפואית כגורמים לדרמטיטיס במגע והנפוצים שבהם הם קוסמטיקה, צבעי שיער, חומרים לבניית ציפורנים ועוד.
ילדים שסובלים מדרמטיטיס אטופית עלולים לפתח בנוסף גם דרמטיטיס במגע כתוצאה משימוש במשחות שונות שנועדו לטפל בבעיה הראשונית שלהם מכיוון שחלק מן המשחות מכילות חומרי שימור אלרגניים וניתן לפתח תגובה אלרגית אף לסטרואידים עצמם. האבחנה של דרמטיטיס במגע נעשית בעזרת תבחיני מטלית שבהם משתמשים במדבקות מיוחדות המכילות את החומר החשוד כגורם לאלרגיה כאמצעי לאבחון הפריחה. קריאת התוצאות חייבת להיעשות על ידי אלרגולוג או רופא עור מומחה הבקי בפענוח התשובות.
סרפדת חריפה לעומת סרפדת כרונית
סרפדת (Urticaria) – זוהי פריחה אופיינית המתבטאת בנגעים מורמים, אדומים ומגרדים המופיעים לסירוגין על פני אזורים שונים בגוף וגורמים לסבל רב כתוצאה מהגירוד העז. מקובל לחלק את הסרפדת לשני סוגים עיקריים: סרפדת חריפה (נמשכת ימים ספורים עד שישה שבועות) וסרפדת כרונית (נמשכת מעל שישה שבועות).
סרפדת חריפה נגרמת פעמים רבות על ידי חשיפה למזון, תרופות או מחלות וירליות וחולפת מעצמה עם טיפול סימפטומטי בתרופות אנטי אלרגיות. סרפדת כרונית לעומת זאת, נמשכת זמן רב וברוב המקרים אין גורם ברור הגורם להופעת הפריחה. לעיתים גורמים פיזיקליים כגון חימום הגוף, לחץ על העור, ויברציה של העור וכו' יעוררו את הופעת הפריחה. הטיפול בסרפדת כרונית מורכב יותר וממושך ודורש בירור ומעקב של אלרגולוג מומחה על מנת לתת את הפתרון האופטימלי לחולה.
ד"ר יורם פייטלסון – מומחה לאלרגיה, לרפואת ילדים ולאימונולוגיה קלינית
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר