שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

רופא אלרגיה – מה עושה האלרגולוג?

במקרים של חשד לאלרגיה יש לפנות לאלרגולוג, הוא הרופא אשר יש לו הידע והמיומנות לאבחן את מקור האלרגיה ולמצוא לה תרופה בהתאם
ד``ר יורם פייטלסון
| 10/06/2018 |
צפיות: 3,333
דירוג: 3.8 מתוך 7 הצבעות
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע 3.8 מתוך 5
שכיחות תופעות אלרגיות הכוללות אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת אלרגית ודרמטיטיס אטופית (אסטמה של העור) עלתה במידה ניכרת בעשור האחרון בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט. תופעות אלו גורמות לתחלואה רבה בקרב מבוגרים וילדים כאחד. התופעות שמהן סובלים החולים עם אלרגיה יכולות להתבטא הן בסבל פיזי כגון תגובות מסכנות חיים, פריחה, גרד, קוצר נשימה ונזלת כרונית והן בסבל נפשי כגון דיכאון, הימנעות מפעילות חברתית ותחושת בדידות. מטרת המרפאה האלרגית היא לאבחן האם המטופל אכן סובל מאלרגיה ומהו החומר האחראי לתופעות הללו. לאחר מכן ניתן להציע טיפול מתאים לבעיה בהתאם למצבו של כל חולה. על מנת להגיע לאבחנה, האלרגולוג ייעזר בלקיחת היסטוריה רפואית מעמיקה, בדיקה גופנית ולבסוף בתבחינים ותגרים שונים הרלוונטיים לבעיה שממנה סובל המטופל.

סובלים מאלרגיה? תתייעצו עם ד''ר פייטלסון
פורום אלרגיה, טיפול באלרגיות

מה היא אלרגיה?

אלרגיה היא למעשה תגובת יתר של מערכת החיסון כנגד חומרים שונים שאותם היא מזהה כמזיקים לגוף, בעוד שלמעשה החומרים עצמם אינם מזיקים כלל והנזק לגוף נגרם על ידי תגובת מערכת החיסון. חומרים אלו, הנקראים אלרגנים, כוללים מגוון רחב של חלבונים ומולקולות כימיות (למשל חלבוני חלב, בוטנים או מזון אחר, חלבוני אבקני צמחים או תרופות) החודרים לגוף בדרכים שונות כגון בליעה, נשימה, דרך העור או בזריקה, ועם חדירתם מפעילים את תאי מערכת החיסון. ישנם תאים שונים המשתתפים בתגובה של מערכת החיסון והפעלת סוג תא מסוים תקבע את אופן התגובה האלרגית.
אלרגיות מידיות העלולות להיות מסכנות חיים

אלרגיות מסוג זה מאפיינות בעיקר ילדים ומבוגרים עם אלרגיה למזון, תרופות מסוימות ועקיצות דבורניים (צרעות ודבורים). עם חדירת האלרגן מופעלים בתוך דקות ספורות תאים הנקראים תאי מאסט המשחררים חומר כימי הקרוי היסטמין. חומר זה גורם להרחבת כלי דם (אודם, גרד ופריחה בעור), כיווץ דרכי הנשימה (תחושת חנק) ועד כדי שוק אנפילקטי (נפילת לחץ דם ובמקרי קיצון אף מוות). יש כמובן למנוע חשיפה לאלרגן מסוג זה ובמידה ויש חשיפה ותגובה אזי הטיפול המידי באלרגיות מסוג זה הוא מתן זריקת אדרנלין (אפינפרין) בעזרת מזרק אוטומטי (אפיפן) לתוך השריר ופינוי מידי לבית החולים.

אלרגיות מידיות שאינן מסכנות חיים

אלרגיות מסוג זה מאפיינות בעיקר ילדים ומבוגרים הסובלים מאלרגיה לחומרים נשאפים כגון קרדית האבק, הפרשות מקקים ואבקני צמחים שונים. חולים אלו סובלים מנזלת אלרגית טורדנית ובמקרים רבים עלולה להתפתח אסטמה הגורמת לקוצר נשימה ומצריכה טיפול עם משאפים ואף סטרואידים. אלרגיות מסוג זה לרוב אינן מסוכנות (למעט במקרי אסטמה קשים) אך בהחלט גורמות לפגיעה משמעותית באיכות החיים של החולים ובני משפחתם.

אלרגיות מאוחרות

אלרגיות מאוחרות הן אלרגיות המתפתחות בתוך שעות עד ימים מזמן החשיפה לאלרגן. הן בדרך כלל אינן מסוכנות אבל יכולות לגרום לאי נוחות רבה. אלרגיות מאוחרות מאפיינות לרוב ילדים או מבוגרים עם פריחה לאחר חשיפה לתרופות כגון מוקסיפן (פניצילין) או מזונות שונים הגורמים לדלקות במערכת העיכול כגון דלקת איאוזינופילית של הוושט או המעיים או דלקת מעי הגס בתינוקות הניזונים מפורמולה חלבית או יונקים כאשר האמא שותה חלב. צורה נוספת של אלרגיה מאוחרת היא האלרגיה למגע (Contact dermatitis) שבה חומר הבא במגע עם העור גורם עם הזמן להתפתחות אקזמה וגירוי מקומי עז.

ד"ר יורם פייטלסון – מומחה לאלרגיה, לרפואת ילדים ולאימונולוגיה קלינית

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר