למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
זיהוי גורמי הסיכון להתקף לב
הדבר הראשון שיש לעשות כדי למנוע התקף לב הוא לאתר את גורמי הסיכון שיכולים להוביל לכך. בעזרת כמה בדיקות פשוטות אצל רופא המשפחה ניתן לקבל מושג על המצב הבריאותי הכללי של הגוף ולאתר גורמי סיכון כמו ערכים גבוהים של שומנים ושל כולסטרול, סוכרת ולחץ דם גבוה. בדיקות אלה כוללות בדיקת לחץ דם שיש לבצע אחת לשנה, בדיקת פרופיל שומנים שהחל מגיל 20 יש לבצע כל שלוש שנים ובדיקת סוכר בדם בצום שיש לבצע אחת לשלוש שנים. גורמי סיכון נוספים הם עישון, השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית. לאיתור שלושת אלה די במודעות עצמית. בהזנה של מדדים אלה למחשבון פרמינגהם כל אחד יכול להעריך את הסיכון שיש לו ללקות בהתקף לב בטווח של עשר שנים.
איתור של גורמי הסיכון והערכתם יעילים רק אם דואגים לטפל בערכים החריגים ובהחזרתם לנורמה. ניתן לעשות זאת באימוץ של הרגלי חיים בריאים הכוללים תזונה בריאה ומאוזנת, הימנעות מעישון, שמירה על כושר גופני ונטילת תרופות במקרה הצורך.
תזונה נכונה ופעילות אירובית לאיזון הכולסטרול
שמירה על תזונה נכונה מסייעת לא רק להורדה במשקל, אלא גם להפחתה של רמות השומנים בדם ולירידה בערכי הכולסטרול. מומלץ לפנות לתזונאי מומחה כדי להתאים את התזונה לפי ההיבטים הפיזיולוגיים וגורמי הסיכון. לאנשים בריאים שהערכים שלהם תקינים כדי לדבוק בדיאטה הים תיכונית העשירה בירקות, בדגים ובקטניות.
הפעילות הגופנית המומלצת ביותר למניעה של התקפי לב היא פעילות אירובית אשר מתאפיינת בפעילות מתונה ומתמשכת כמו הליכה, שחיה וריצה מתונה. לסוג פעילות זה יש יתרונות רבים, הוא משפר את הכושר הגופני, מוריד את לחץ הדם, מעלה את הרמות של הכולסטרול הטוב ומסייע לאיזון מחלת הסוכרת. יש לבצע פעילות זו חמש פעמים בשבוע במשך חצי שעה עד שעה.
כאמור, אחד מגורמי הסיכון החשובים להתקף הלב הוא עישון, ולכן גמילה היא הכרחית כדי להפחית את הסיכויים ללקות בו. מוטיבציה עצמית היא התנאי העיקרי כדי להיגמל. קופות החולים מציעות סדנות גמילה מעישון וכן ישנם תכשירים רפואיים במרשם רופא שיכולים לסייע כמו תכשירי ניקוטין ותרופות.
ערכים תקינים של כולסטרול טוב ושל כולסטרול רע
ישנם שני סוגי כולסטרול – כולסטרול טוב (HDL) וכולסטרול רע (LDL). רמת הכולסטרול הטוב צריכה להיות גבוהה מ- 40 מ"ג לדציליטר. נכון להיום אין טיפול תרופתי יעיל שיכול להעלות את רמת הכולסטרול הטוב בדם, לכן כדי להעלות אותו יש להפסיק לעשן ולהקפיד על פעילות גופנית קבועה. אצל אנשים בריאים ואצל אנשים עם סיכון בינוני ללקות במחלה טרשתית רמת הכולסטרול הרע בדם צריכה להיות נמוכה מ- 115 מ"ג לדציליטר, אצל אנשים שיש להם סיכוי גבוה ללקות במחלה טרשתית רמת הכולסטרול הרע צריכה להיות נמוכה מ- 100 מ"ג לדציליטר ובקרב אנשים עם סיכון גבוה מאוד ללקות במחלה טרשתית וכן אנשים עם מחלה מוכחת, אנשים עם אי ספיקת כליות משמעותית וחולי סוכרת שלהם גורם סיכון נוסף – רמת הכולסטרול הרע צריכה להיות נמוכה מ- 70 מ"ג לדציליטר.
הטיפול בכולסטרול גבוה מתבסס על שילוב של תזונה מתאימה עם פעילות גופנית וטיפול תרופתי. התרופות מקבוצת הסטטינים להורדת הכולסטרול יעילות ובטוחות לשימוש וכמעט ללא תופעות לוואי, למעט עליה של אנזימי הכבד ושל אנזימי השריר באחוז קטן מנוטלי התרופה. עליה זו אינה גורמת לפגיעה קבועה והיא חולפת לאחר שמפסיקים ליטול את התרופות הללו. במקרים שבהם הסטטין לבדו אינו מספיק אפשר לשלב אותו עם תרופה נוספת בשם אזטרול. כמעט בלתי אפשר להגיע לאיזון של רמות הכולסטרול ללא נטילת תרופות, בעיקר לאנשים רמת סיכון גבוהה. לפי הנחיות סל הבריאות ניתן לרשום אותן למטופלים מקבוצת סיכון גבוה מאד אשר רמת ה- LDL שלהם גבוהה למרות ניסיון טיפול בעזרת סטטין בשילוב אזטרול.
לחץ דם גבוה
אחד מהגורמים העיקריים הן למחלת לב כלילת והן לאירועים מוחיים הוא לחץ דם גבוה. לחץ דם תקין צריך להיות נמוך מ- 140/90, אך לחולי סוכרת ולאנשים הנמצאים בסיכון גבוה ללקות באירועי לב או במחלות לב מומלץ שלחץ הדם לא יהיה גבוה מ- 130/80.
הטיפול בלחץ דם גבוה מושתת על שלושה גורמים עיקריים – תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית וטיפול תרופתי. ישנן תרופות רבות לטיפול ביתר לחץ דם כשהמטרה העיקרית היא להוריד את לחץ הדם עד שיגיע לערכים תקינים. גם את הערכים הללו קשה להוריד בצורה עצמאית ללא נטילת תרופות, בעיקר בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה מאוד וכאלה עם סיכון גבוה ללקות במחלות לב.
סוכרת
סוכרת היא מחלה אשר פוגעת באיברים רבים בגוף, לרבות הלב ומערכת כלי הדם. הטיפול בסוכרת מבוסס גם כן על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית, וכן על טיפול תרופתי ואם צריך אז גם עם אינסולין. במקרים של סוכרת גבולית אפשר לשלוט במחלה בהקפדה על תזונה ועל פעילות גופנית גם ללא הטיפול התרופתי, אך ברוב המקרים יש להשתמש בתרופות כדי להגיע לערכים תקינים ומאוזנים.
אין להירתע מטיפול תרופתי כאשר הוא נחוץ למניעת התקף לב
במרוצת השנים בעבודתי כקרדיולוג המטפל בבעיות אלה שמתי לב שאנשים רבים חוששים מהטיפול התרופתי והם מתייחסים אליו באופן שלילי. ככל הנראה, גישה זו מבוססת על תופעות הלוואי הנלוות לתרופות. לכל תרופה יש תופעות לוואי, גם לתרופות הטבעיות, אך תופעות הלוואי מופיעות אצל אחוז נמוך מהאנשים הנוטלים את התרופה ובדרך כלל הן הפיכות, זאת אומרת שתופעות הלוואי חולפות כשמפסיקים ליטול את התרופה. לעומת זאת, הפגיעה של גורמי הסיכון מזיקה הרבה יותר מתופעות הלוואי של התרופות והן גם בלתי הפיכות. משכך, הסכנה באי נטילת התרופה חמורה הרבה יותר מאשר בנטילתה. על כן, אין לפחד ואין להימנע מטיפול תרופתי אם המצב הבריאותי דורש זאת. יש ליטול את התרופות ככתוב במרשם ויש להקפיד על מעקב תקופתי כדי לאבחן אם ישנן תופעות לוואי ולשנות את אופן הטיפול במקרה הצורך.
בניגוד לדעה הרווחת, צנתור והרחבה של העורק בעזרת בלון ותומכן אינם מונעים התקפי לב. הליך זה יעיל מאוד כאשר מבוצע בזמן התקף לב או כטיפול בתעוקת חזה, אך לא כטיפול מונע.
אם כן, כדי להפחית את הסיכוי ללקות בהתקף לב יש אחת לשנה לפנות לרופא ולעבור את בדיקות הסקר המאתרות את גורמי הסיכון. אם נמצאו כאלה יש להטמיע את השינויים הנדרשים בהרגלי החיים וליטול את התרופות במקרה הצורך.
נוסף למניעה של מחלות לב, בדיקות הסקר מסייעות גם באיתור גורמי תחלואה אחרים. כך, למשל, בבדיקות אלה אפשר לזהות סימנים של טרשת עורקים בעורקי הלב אשר עלולה לגרום לאוטם שריר הלב, טרשת בעורקי המוח אשר יכולה לגרום לאירוע מוחי וטרשת עורקים בעורקי הגפיים אשר יכולה לגרום לפצעים שאינם נרפאים ואף לאיבוד של הגפיים.
פרופ' דוד רוט – קרדיולוג מומחה בעל ניסיון רב בטיפול בחולי לב
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר