טרשת עורקים - תסמינים, טיפול ומניעה

טרשת עורקים היא גורם התמותה העיקרי בעולם המערבי. איך מאבחנים את המחלה, כיצד ניתן למנוע אותה ומהן שיטות הטיפול המוצעות כיום נגד טרשת נפוצה? הכל בכתבה הבאה
| 12/08/2013 |
צפיות: 8,528
טרשת העורקים (או אתרוסקלרוזיס בלטינית: אתרו – עיסה דביקה סקלרוזיס – התקשות) היא השם הרפואי של תהליך שבו מצטבר באופן הדרגתי, לאורך שנים, חומר שומני כמו כולסטרול בדפנות כלי הדם. הרובד הטרשתי גורם להיצרות משמעותית בכלי הדם, עד כדי פגיעה בזרימת הדם לרקמות. המחלה הטרשתית יכולה להתפתח בגפיים התחתונות, בעורקי הכליה, באבי העורקים, בעורקי הצוואר שמוליכים דם למוח ובעורקים שמזינים את הלב (העורקים הכליליים). טרשת העורקים מהווה את גורם התמותה העיקרי בעולם המערבי, יותר מכל גורמי המוות גם יחד!

למידע נוסף בנושא טרשת נפוצה הכנסו לפורומים:
פורום טרשת נפוצה
פורום יתר לחץ דם, לחץ דם גבוה
פורום צינתור, צינתור לב, צינתורים
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום שומנים בדם, מחלות לב

לרוב עד להופעת התסמינים המאפיינים טרשת החולה לא מודע כלל לקיומה של המחלה בגופו. לעיתים, עובר הרובד הטרשתי תהליך עירור (אקטיבציה) חריף הגורם להיווצרות קריש דם מקומי באזור הרובד הטרשתי. תהליך זה עלול להביא לחסימה מהירה ומלאה של כלי הדם ולהתבטא, למשל, באוטם שריר הלב המשול להתקף לב.

על טרשת בגפיים התחתונות יכולה להעיד למשל צליעה לסירוגין. אלו כאבים המופיעים לרוב בשוק, מוחמרים לאחר הליכה ופוסקים במנוחה. בשלבים מתקדמים יותר אותם כאבים יופיעו גם במנוחה, ולאחריהם ללא טיפול החולה עלול לסבול מכיבים, נמקים, שעלולים לסכן אותו בקטיעת גפה.

כאשר ההיצרות היא בעורקי הצוואר (העורקים שמובילים דם למוח), החסימה יכולה לגרום לשבץ מוחי זמני (TIA) שמתבטא בסימפטומים כגון עיוורון זמני, בעיות בדיבור, ערפול, סחרחורות, חולשה זמנית ביד וברגל, ועוד. שבץ מוחי זמני עלול לנבא מקרים של שבץ מוחי, המוביל לנזק נוירולוגי קבוע (CVA), שעלול להיות קטלני.

חסימה של עורקי הכליה עלולה לגרום ליתר לחץ דם, שיהיה קשה לאזן אותו, גם עם טיפול תרופתי. יתירה מזו, 10%-15% מהמקרים שבהם הכליות מפסיקות לתפקד, מקורם בטרשת של עורקי הכליה.

היצרויות טרשתיות בלב לא מלוות בתסמינים בתחילה. בהמשך יופיעו סימנים כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה ועייפות משמעותית לאחר מאמץ. ככל שהרובד הטרשתי ממשיך להצטבר בדפנות כלי הדם, הסימנים יופיעו גם במנוחה. הסכנה הגדולה ביותר היא שרובד טרשתי באחד מעורקי הלב יהפוך ל"פעיל", מצב המוביל במהירות ליצירת קריש דם, לחסימה של העורק, ירידה באספקת החמצן לאזור מסוים בלב והתקף לב.


אילו אוכלוסיות מועדות ללקות במחלה ומה גורמי הסיכון להופעתה?


עישון
השמנת יתר
סכרת
כולסטרול "רע" גבוה (LDL)
כולסטרול "טוב" נמוך (HDL)
תורשה
אורח חיים לא בריא וחוסר פעילות גופנית
לחץ דם גבוה
גיל ומגדר (יותר נפוץ אצל גברים)

מהו הטיפול המומלץ:


1. הטיפול הראשוני הינו שינוי אורח החיים שכולל:


הפסקת עישון.
פעילות גופנית קבועה. חשוב להדגיש כי לחולים הסובלים מהצרות בעורקי הרגליים מומלץ לבצע הליכה, ככל הניתן, למרות הכאב ברגליים. ההליכה תורמת לשיפור ארוך טווח בסימפטומים.
דיאטה עם דגש על תזונה נכונה מבחינת איזון שומנים, סוכרים ומלח ושמירה על משקל רצוי.

2. טיפול תרופתי בטרשת


הטיפול התרופתי מיועד בעיקרו לטיפול ואיזון גורמי הסיכון ועצירת התקדמות המחלה. בהתאם למחלתו החולה יטופל בתרופות להורדת לחץ דם, לאיזון רמת השומנים בדם, לאיזון הסוכרת ולמניעת קרישת הדם.

3. צנתור


תהליך התערבותי זעיר פולשני המתבצע בהרדמה מקומית. הצינתור מתחיל כפעולה אבחנתית, בה מודגמים בברור העורקים ומוגדרים אזורי ההצרות, אורכם חומרתם ומשמעותם. במידת הצורך, הצינתור יכול להפוך לטיפולי, על ידי ניפוח בלון, החדרת תומכן מתכתי (סטנט) ועוד אמצעים לשחרור ההיצרות.

4. ניתוח


במקרים של חסימות ארוכות, או מורכבות, בכלי הדם שניזוקו מאוד מהרובד הטרשתי, כדי שלאפשר זרימת דם תקינה.

לכתבות נוספות בנושא טרשת נפוצה:
סיפורה של שרית - חולת טרשת נפוצה
מיומנה של חולת טרשת נפוצה
יום המודעות הבינלאומי למחלת טרשת נפוצה
מדידת רמות נכות בקרב חולי טרשת נפוצה
הפרעות שינה בצל טרשת נפוצה

המלצות למניעה:


קודם כל להקפיד לשמור על אורח חיים בריא. זו התרופה הטובה ביותר. פעילות גופנית מסודרת כדוגמת 50 דקות הליכה, 3 פעמים בשבוע (לפחות..), צמצום ההתניידות הממונעת, הימנעות מוחלטת מעישון, שמירה על תזונה מאוזנת מופחתת שומנים וקלוריות, ומעקב אחר ערכי הסוכר ולחץ הדם ורמת שומני הדם.

מחלה טרשתית נפוצה בגברים ובנשים כאחד. במקרים רבים היא לא מאובחנת בזמן. מומלץ לאנשים הנמצאים בסיכון לפתח טרשת עורקים, בינהם: מעשנים, חולי יתר לחץ דם, סוכרת, הפרעות שומני הדם, בעלי נטייה משפחתית וחולים לאחר אירוע מוחי או אירוע לב, לא להתעלם מסימנים המעידים על הימצאה, להיבדק על ידי רופאים מומחים ולאבחן, מבעוד מועד, האם עורקים נוספים נפגעו מהרובד הטרשתי. במידה וכן יש לקבל טיפול מתאים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • פרופ` דוד רוט
    פרופ` דוד רוט
    קרדיולוג וחוו"ד משפטיות פרופ` דוד רוט - מאבחן ומטפל בבעיות לב ובמחלות לב, כמו התקף לב, מחלות מסתם, הפרעות קצב לב ועוד. בוגר בית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ועמית מחקר במכון לחקר הלב בווש... קרא עוד