מחלת ריאות COPD: כל התשובות לשאלות

מחלת סי.או.פי.די היא מחלת ריאות הנגרמת בעיקר מחשיפה לעשן סיגריות. המחלה מאופיינת בשיעול כרוני, קוצר נשימה ולעיתים עשויה אף להסתיים במוות. מחלת ריאות זו גורמת לנזק בלתי הפיך בדרך כלל לריאות. כיצד להימנע מהמחלה? הפסיקו לעשן
ד``ר שבתאי ורסנו
| 05/08/2012 |
צפיות: 27,041
דירוג: 4.5 מתוך 70 הצבעות
התקבלו 70 דירוגים בציון ממוצע 4.5 מתוך 5
סי.או.פי.די היא מחלת ריאות כרונית נפוצה בכל העולם (8-19% מהאוכלוסייה, בהתאם למדינה), ששכיחותה עולה מעל גיל 40 ומגיעה לשיא מעל גיל 60. המחלה מתאפיינת בחסימה של זרימת האוויר בסימפונות, שאיננה הפיכה באופן מלא, כתגובה לשאיפה כרונית של חלקיקים, גזים ואדים מזיקים.

סי.או.פי.די לרוב מלווה בסימפטומים של שיעול, פליטת ליחה ו/או קוצר נשימה ההולכים ומחמירים עם השנים. המחלה עלולה להתאפיין גם באירועים תכופים של החרפות, לרוב עקב זיהום בדרכי הנשימה. המחלה פוגעת מאד באיכות החיים ומקצרת אותם בממוצע ב-14 שנים. גם בחולים שחשיפתם לגורם המחלה נפסקה, המחלה מחמירה עם הזמן, אם כי בקצב איטי יותר. המחלות שנקראו בעבר ברונכיטיס כרונית (מחלת הסימפונות) ואמפיזמה/נפחת (מחלת הבועיות) כלולות היום במושג סי.או.פי.די.

למידע נוסף בנושא מחלות, טיפולים היכנסו לפורומים:
פורום הפסקת עישון, גמילה מעישון
פורום התמכרות, התמכרויות
פורום כירורגית חזה, גידולי סרטן ריאות, גידולי ריאה
פורום מחלות ריאה אסטמה
פורום סרטן ריאות, סרטן ריאה

שיעור התמותה העולמי עקב סי.או.פי.די היה בשנת אלפיים 2.74 מיליון בני אדם בשנה והוא עולה בהתמדה לעומת הירידה בתמותה ממחלות כרוניות אחרות. בישראל מתים מסי.או.פי.די כל שנה כ-3,000 בני אדם. שיעורי התמותה הנ"ל לא כוללים תמותה ממחלות אחרות הנגרמות בשל עישון סיגריות (אירועים מוחיים, לב, כלי דם וגידולים שונים). בשל העובדה שסי.או.פי.די היא גורם תחלואה ותמותה עולמי כה חמור גובשו הנחיות בינלאומיות למניעה, אבחון וטיפול בה .

קיים דמיון מסוים בין סי.או.פי.די לבין אסתמה בכך ששתי המחלות גורמות חסימה של זרימת האוויר בסימפונות עם סימפטומים של קוצר נשימה ו/או שיעול. משום כך אסתמה וסי.או.פי.די מוחלפים בטעות גם על ידי הרופאים. אך ישנם הבדלים בין אסתמה לבין סי.או.פי.די. באסתמה ההתקפים מגיעים בהפוגות בהן תפקוד הריאות ותחושת הנשימה עשויים להיות תקינים (חסימה הפיכה).

אסתמה יכולה להופיע בכל גיל גם בילדות, ומגיבה טוב יותר לתרופות מאשר סי.או.פי.די. הבדל נוסף הוא בגורמי המחלה, סי.או.פי.די נגרם מחשיפה כרונית לחלקיקים/גזים מזיקים, לרוב תוצאת עישון סיגריות ואילו אסתמה נגרמת בשל תגובת-יתר של הסימפונות לגירויים חיצוניים, פעמים רבות על רקע אלרגי. שתי המחלות תתכנה בו זמנית (למשל אסתמטי שמעשן או חשוף לחומרים מזיקים בעבודתו).

הגורם העיקרי לסי.או.פי.די, ב- 80% מהחולים, הוא חשיפה לעשן סיגריות במשך שנים, לרוב במעשנים עצמם אך לעתים גם במעשנים פסיביים. 20% מחולי סי.או.פי.די לא עישנו מעולם ואצלם המחלה התפתחה על רקע חשיפה מקצועית לאבק מזיק או לכימיקלים/גזים מגרים כגון בעת ריתוך, עבודות מתכת, נגרות, חקלאות, אפיה ועוד. חשיפות אלו גורמות נזק מצטבר, ברובו בלתי הפיך, בעקר לצינורות המובילים את האוויר אל תוך הריאות (סימפונות וסימפוניות) ולעיתים גם לרקמת הריאה עצמה (בועיות הריאה).

מהם הסימנים המוקדמים למחלה?
אדם המעשן סיגריות או חשוף לחומרים מגרים במקום העבודה וסובל משיעול כרוני ו/או מקוצר נשימה חייב לפנות לרופא המטפל מוקדם ככל האפשר להערכת מצבו ולבצע תפקוד ריאה. מעשנים רבים אינם נוטים להתייחס לסימנים המוקדמים של המחלה. כששואלים מעשן איך אתה מרגיש מבחינת הנשימה? האם אתה משתעל? הוא לרוב עונה שאין שום בעיה.

כשחוקרים אותו לעומק ושואלים האם הוא משתעל ופולט ליחה כל בוקר בהשכמה? הוא לרוב עונה בחיוב אך מציין בביטול ש "זה מהסיגריות", כלומר דבר "טבעי" וצפוי שאין מה להתרגש ממנו. סימפטומים אלו כבר מעידים על התפתחות המחלה ועל היותם של מעשנים אלו במצב של סיכון גבוה להתדרדרות והחמרה משך השנים הבאות. מניסיוני הממושך, חולי סי.או.פי.די פונים לייעוץ רפואי כשמחלתם כבר בשלב מתקדם. מודעות משופרת הייתה מאפשרת אבחון וטיפול בשלב מוקדם יותר.

מה עליך לעשות אם אתה חווה שיעול כרוני או קוצר נשימה?
חובה עליך לפנות לרופא לשם בדיקה גופנית והפנייה לביצוע תפקודי ריאה וצילום חזה. תפקודי הריאה הם חובה לשם קביעת האבחנה ומהווים מדד חשוב לחומרת המחלה. תפקוד הריאות בשילוב עם חומרת התלונות, תכיפות אירועי החמרת שעול וקוצר נשימה ורמת החמצן בדם הם הקובעים את חומרת המחלה ואת היקף הטיפול הרפואי שיש להציע למטופל.

האם ניתן למנוע סי.או.פי.די ?
הדרך היחידה למניעת המחלה היא לא להתחיל לעשן ו/או לנקוט באמצעי הגנה בחשיפה תעסוקתית לחומרים נשאפים מזיקים. התחלת עישון סיגריות או נרגילה בגיל חטיבת הביניים, מובילה להתמכרות מהירה לניקוטין בגיל בית ספר תיכון ולרוב לכל החיים. מעשן שחלה בסי.או.פי.די והפסיק לעשן מאט את קצב החמרת המחלה. ככל שהגיל בו מפסיקים לעשן מוקדם יותר, חל שיפור באיכות החיים וזה אף מאריך אותם!

האם ניתן להשיב לאחור את הנזק שנגרם לריאות?
נזק שנגרם לריאות כתוצאה מסי.או.פי.די אינו הפיך אך יחד עם זאת הפסקת עישון, הטיפול התרופתי, מניעת זיהומים ושיפור הכושר הגופני עשויים במקרים רבים לעכב את החמרת המחלה, לשפר מאד את איכות החיים ולהאריכם.

מה גורם להתמכרות לעישון טבק וכיצד ניתן להיגמל?
ניקוטין הוא סם ממכר במיוחד ושיעור הגמילה של המעשנים הקבועים הינו נמוך ונע בעבר בין 5% לבין 20% בלבד. כיום, הטיפול המומלץ לגמילה מעישון הוא שילוב של תרופות עם תמיכה, לרוב במסגרת סדנאות מסובסדות של קופ"ח, עם שיעורי הצלחה סביב 50%. התרופות לגמילה כוללות תחליפי ניקוטין למיניהם (גומי לעיסה המכיל ניקוטין, מדבקות ניקוטין או תרסיסי ניקוטין לאף או לריאות) ו/או טבליות תרופה (זייבאן או צ'אמפיקס) הבולמות את השפעת הניקוטין על המוח ומסייעות בכך בתהליך הגמילה.

שיעור המעשנים המפתחים סי.או.פי.די הוא כ-25%, שיעור גבוה מאד כשמדובר במחלה הנגרמת מחשיפה לגורם מזיק. יש לזכור כי מעשנים שלא מפתחים סי.או.פי.די עדיין עלולים לחלות במחלות אחרות הקשורות באופן מובהק לעישון, למשל מחלת לב ו/או שטפי דם במוח ו/או גידולים סרטניים באיברים שונים ולא רק בריאות.

מה עליי לעשות אם אני סובל מסי.או.פי.די?
כל חולה סי.או.פי.די חייב במעקב רפואי תקופתי (בין שלושה חודשים לשנה, תלוי בחומרת המחלה) כולל ביצוע חוזר של תפקודי ריאה לאורך כל החיים. במידה והמחלה מחמירה לחומרה בינונית-קשה, מומלץ מעקב על ידי רופא מומחה במחלות ריאה.

מה הטיפול שניתן לקבל?
הטיפול התרופתי בחולי סי.או.פי.די השתפר מאד בשנים האחרונות. הטיפול כולל משאפים להרחבת הסימפונות (ארוכי טווח חד-יומיים כגון "ספיריבה" ו/או "אונברז" או פעמיים ביום כגון "אוקסיס" או "סרבנט, וקצרי טווח כגון "ונטולין", "בריקלין" או "ארובנט", גם כאינהלציות), חיסון נגד שפעת בכל חורף ובמקרים החמורים יותר גם חיסון נגד דלקת ריאות חיידקית פנוימוקוקלית (פעם אחת לפני גיל 65 ופעם שנייה אחרי גיל 65, בתנאי שחלפו לפחות 5 שנים בין ההזרקות).

במקרים הקשים מוסיפים לטיפול הקבוע גם משאפי סטרואידים למניעת החרפות. במקרים של זיהומים תכופים ישקול הרופא מתן טיפול אנטיביוטי מונע. מהלך המחלה של סי.או.פי.די משובץ בהחרפות, לרוב על רקע זיהום חיידקי או ויראלי ולעיתים על רקע התפרצויות של זיהום אוויר. החרפה מאופיינת בהתגברות שיעול עם ליחה צבעונית/מוגלתית והתגברות קוצר הנשימה. במקרים אלו יש צורך במתן טיפול אנטיביוטי מיידי, לרוב בשילוב עם טבליות של סטרואידים ולעיתים אף אשפוז בבית חולים, במידה ומתפתחת אי ספיקה נשימתית חריפה עם ירידה משמעותית ברמת החמצן בדם.
<@ --- IMG_2 --- @>
מתי נחוצה אספקת חמצן בבית?
חולי סי.או.פי.די קשים שרמת ריווי החמצן בדמם נמצאת באופן קבוע מתחת לערך של 89% זקוקים לתוספת חמצן קבועה אותה הם חייבים לקבל לפחות 18 שעות ביממה, כולל בזמן השינה, במטרה לשפר את איכות חייהם, את תפקודם ולהאריך את חייהם. קיימים כיום מכשירים ביתיים חשמליים, המספקים חמצן באופן קבוע (מחוללי חמצן) ללא צורך במילוי מיכלי מתכת גדולים.

לחולים שאורח חייהם מחייב הימצאות מחוץ לביתם למשך 4 שעות לפחות ניתן לספק חמצן במחולל חמצן נייד על סוללה, או להצטייד בחמצן נוזלי במיכל קטן ונייד. ישנם חולים שמצבם מצריך תמיכה נשימתית בלתי-פולשנית בחלק משעות היממה. תמיכה כזו ניתנת על מכשיר המזרים אויר לריאות בלחץ חיובי דרך מסכה לאף ולפנים.

האם לחולי סי.או.פי.די מותר לטוס?
חולי סי.או.פי.די קשים עלולים בזמן טיסה לסבול מירידה חדה ומסוכנת ברמת החמצן שבדמם ומומלץ להם להיבדק טרום-טיסה באחד ממכוני הריאות של כל בית חולים בכדי לקבוע את הצורך בתוספת חמצן בעת הטיסה. במידה ונמצא צורך בתוספת חמצן חברת התעופה אמורה לספק את תוספת החמצן לנוסע, בתשלום נוסף.

האם שיפור הכושר גופני משפיע על המחלה?
חולי סי.או.פי.די עשויים ליהנות מאימון גופני שיקומי המשפר את כושרם הגופני, מקל בעקר על תחושת קוצר הנשימה, משפר את יכולת המאמץ ואת איכות חייהם למרות שהוא אינו משפר את תפקוד הריאות עצמן. "שיקום ריאתי" כלול בסל הבריאות לחולי ריאות קשים, או לחולים פחות קשים לפני ואחרי ניתוח בבית החזה.

האם המחלה משפיעה על מערכות אחרות בגוף?
סי.או.פי.די משפיע על מערכת השרירים והכושר הגופני (ניוון), עלולה להשפיע על המשקל (השמנה או רזון קיצוני), ויש לה גם השפעה על השלד (אוסטיאופורוזיס) והשפעות קשות על מצב הרוח (דיכאון, חרדה) ומשום כל אלו גם גורמת לכך שהחולה מסתגר, מוגבל גופנית והופך להיות מנותק מסביבתו החברתית.

האם ניתן להשפיע על המחלה באמצעים ניתוחיים?
חלי סי.או.פי.די קשים במיוחד הנמצאים בסוף דרכם, עשויים ליהנות מניתוחי ריאה. הערכת התאמה לניתוח כוללת תפקודי ריאה, הדמיה רנטגנית, כשירות הלב ומאמץ. החולים המתאימים בלבד עשויים ליהנות מניתוח של הקטנת נפח הריאות, עם שיפור בתפקודן, המשמש "גשר" מאריך חיים עד לביצוע ניתוח של השתלת ריאה. כיום קיימים גם אמצעיים לא-ניתוחיים להקטנת נפח הריאות (שסתומים או דבקים המוחדרים לסימפונות בברונכוסקופיה) אך אלו עדיין בשלב של מחקר קליני.

כתבות נוספות בנושא מחלות וטיפולים:
עצות לשמירה על הרגליים עבור חולי סוכרת
10 טיפים להקלה על כאבי ראש
מחלות עור: כל המידע על ויטיליגו
גושה: האם טיפול תרופתי ישפר מצב החולים?
סוכרת יכולה להיגרם בגלל עבודה במשמרות

לסיכום, סי.או.פי .די היא מחלת ריאות כרונית שכיחה העלולה לקצר את חיי החולה והניתנת למניעה. הגברת המודעות למחלה בקרב מעשנים ובקרב מעשנים פוטנציאליים הינה קריטית. הטיפול במחלה השתפר בשנים האחרונות אך הוא מחייב אבחון נכון, הפסקת עישון, מעקב וטיפול רפואי לאורך שנים על ידי רופא המיומן בטיפול במחלה זו.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם ד"ר שבתאי ורסנו