בישראל כמו בשאר העולם המערבי, מוות קרדיאלי פתאומי היא סיבת המוות השכיחה ביותר. בכל שנה מתים ממוות לבבי פתאומי בין 300 ל- 400 אלף בני אדם, בארצות הברית בלבד. רוב המקרים הם של אנשים המוגדרים כחולי לב ורק כ-10% הם אנשים ללא היסטוריה רפואית של מחלות לב. בכמחצית מהמקרים המדוברים, גורם המוות המיידי מיוחס לטרשת עורקים כליליים (עורקי הלב).
למידע נוסף בנושא טרשת עורקים ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום הפרעות קצב הלב, הפרעות לב
פורום ניתוחי לב, השתלות לב, ניתוח מעקפים, התקף לב
פורום צינתור, צינתור לב, צינתורים
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום שומנים בדם, מחלות לב
מכיוון שלכ- 80% מהאנשים שמתו מוות פתאומי היו גם מחלות עורקים כליליות, השכיחות של התופעה גוברת עם העלייה בגיל האוכלוסייה, הן אצל גברים והן אצל נשים. השכיחות של מוות לבבי פתאומי, גבוהה פי 3-4 אצל גברים מאשר בקרב נשים. עליה הסתברותית למקרי המוות הפתאומי, מתרחשת פעמיים לאורך הציר הכרונולוגי של הגיל: בין גיל 0 ל- 6 חודשים (בגיל ינקות בעיקר בגלל מומים מולדים) ובין גיל 45 ל- 75, כתוצר ישיר או עקיף של מחלת עורקים כלילית.
גורמי הסיכון העיקריים למוות לבבי פתאומי הם: עישון, יתר לחץ דם, התרחבות של החדר השמאלי (היפרטרופיה), הפרעות הולכה, עליה ברמת הכולסטרול ושומני הדם, השמנת יתר, סוכרת ומתח נפשי. מקדמי סיכון נוספים למוות פתאומי הם נדירים למדי ונובעים בדרך כלל ממומים מולדים המשפעים על מבנה ותפקוד הלב וכן מחלות גנטיות המשפיעות על מערכת ההולכה החשמלית של הלב. מחלת עורקים כלילית נמצאה כגורם השכיח ביותר למוות פתאומי אצל נשים, בעוד שירידה בתפוקת הלב, נמצאה כגורם השכיח ביותר אצל גברים.

מוות לבבי פתאומי בעת פעילות גופנית
ההשפעה המידית של פעילות גופנית על מוות פתאומי שנויה במחלוקת. מחד, פעילות גופנית מאומצת מאוד- חד פעמית, עשויה להגביר את הסיכון לאוטם שריר הלב (התקף לב), בין השאר בעקבות יצירת קרישי דם וקריעה של רובד תרשתי שעשויים להוביל לחסימה של עורקי הלב. מאידך, פעילות גופנית מבוקרת, עשויה להוביל לתופעה הפוכה של הקטנת רמת קרישה ובכך להוריד את הסכנה שביצירת תסחיפים.
לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה מורידה את גורמי הסיכון לטרשת עורקים, מעלה את תפוקת הלב ומגינה עליו מפני חסימת עורקים והפרעות חשמליות. פעילות גופנית לחולי לב מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לאירוע לב חוזר בשנה הראשונה לאחר ההתקף ובטווח הזמן הארוך עשויה להוריד את דרגת הסיכון לזו של אדם בריא. אולם, אם הפעילות מתבצעת ללא בקרה מתאימה עולה הסיכון בשלב בו מתבצעת הפעילות המאומצת. הבקרה הרפואית בתוכניות לשיקום לב מורידה את הסיכון שכרוך במאמץ, לזניח.
למאמרים נוספים בנושא טרשת עורקים ועוד:
סטודנטים, אתם עלולים לפתח מחלות לב
תרופה להורדת יתר לחץ דם מונעת שבץ
כדי למנוע מחלות לב צריך לאכול נכון
זיהום אוויר גורם טרשת עורקים
תרופה חדשה למניעת שבץ תחליף את קומדין?
מוות לבבי פתאומי בקרב ספורטאים וצעירים
למרות התהודה התקשורתית הרבה שיש למקרי מוות פתאומי בקרב ספורטאים, מצבים אלו הם נדירים. כתב העת האמריקאי- Journal of the American Medical Association JAMA , מדווח כי בארה"ב לא ידוע על יותר מ- 25 מקרים של מוות פתאומי אצל ספורטאים בכל שנה ובישראל מדווחים בכל שנה מקרים אחדים בלבד. שיעור מקרי המוות הפתאומי בקרב ספורטאים תחרותיים, אינו שונה משיעורם בקרב כלל האוכלוסייה והוא מתרחש בהסתברות של לא יותר מ-1 ל- 200,000 איש. בבדיקות פתולוגיות, נמצא כי ברוב המקרים הנפטרים הצעירים סבלו מהתעבות והתרחבות של חדרי הלב בעוד המבוגרים סבלו ממחלת עורקים.
אין עוררין על החשיבות של פעילות גופנית לכלל האוכלוסייה ומובן שהתועלת עולה על הסיכונים, אולם גם אם הללו קיימים, ניתן למזער אותם באופן משמעותי, אם נשכיל לערוך בדיקות תקופתיות בהתאם לגיל, ההיסטוריה הרפואית האישית והגנטית וסוג המאמץ הגופני שאנו מבצעים. באמצעות בדיקות כגון א.ק.ג במנוחה, בדיקת מאמץ ואקו לב, ניתן לזהות את רוב מחלות הלב השכיחות. אולם אין די בביצוע הבדיקות לשלילת המחלות, מומלץ להיוועץ גם עם הגורם המקצועי המתאים (פיזיולוג או רופא ספורט) שיוכל להשתמש בהערכות הרפואיות והפיזיולוגיות המקדימות, על מנת להתאים את תוכנית האימון הגופנית באופן בטוח ויעיל.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר