כאב הוא רק מסר, הוא לא הבעיה

כאב הוא מנגנון המתריע על כך שקיימת בעיה, כמו נורית שדולקת כשהמנוע מתחמם. לטשטש כאב עם משככי כאבים, זה כמו לבקש מהמכונאי לכבות את הנורית. במקום זה, צריך לגלות את שורש הכאב ולטפל בו.
ד``ר שמי שגיב
| 31/08/2010 |
צפיות: 14,359
כאב הוא חלק בלתי נפרד מהחיים, והשאלה החשובה היא לא "איך נמנעים מפציעה או מחלה הגורמות כאב", אלא איך אנו מתמודדים עם הכאב. משמעות הכאב היא: "עצור! משהו לא בסדר! משהו צריך להשתנות!". כאב זהו מנגנון הישרדותי שמטרתו להתריע על כך שקיימת בעיה, כמו נורית אזהרה שדולקת שאומרת לנו שהמנוע מתחמם. כאב הנו פיזי, משהו תפוס, לוחץ, נשבר, נמתח ועצבי הכאב משדרים לך על התקלה. הכאב עוצר אותנו, למשל, הגב נתפס ואיננו יכולים לזוז, ומשבש לנו את אורח ושגרת החיים. החיים נעצרים וכך גם היינו נוהגים עם המכונית כשנורית חום המנוע הייתה דולקת, היינו עוצרים את המכונית.

חשוב להבין שמרבית הפציעות הינם תולדה של תהליכים מצטברים. המנוע מתחמם, וכשמגיע ל-100 מעלות, הנורית דולקת. אך איפה היינו ב-90 מעלות, ב-98 מעלות. בעצם, לא ממש היינו מודעים לגופנו, לא באמת שמנו לב לעצמו ולאורח החיים ולכן, הפציעה גם תופסת אותנו בהפתעה. חלק גדול מאיתנו לוקחים משכך כאב כזה או אחר, הכאב חולף, וקדימה. זה בדיוק כמו ללכת למכונאי ולבקש ממנו לכבות את הנורית. לפעמים זה אולי בסדר לנהוג כך, אך עם גישה כזאת לא נגיע רחוק! כאב זה לא טעות! כיצד החיים היו נראים ומתנהלים אילולא מנגנון חשוב זה.

למידע נוסף בנושא כאב ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום כאב
פורום נוירולוגיה, שבץ מוחי, אירוע מוחי
פורום תרופות ייעוץ תרופתי
פורום סרטן (אונקולוגיה)
פורום סרטן השד

כאב זה לא הבעיה בדיוק כפי שהנורית הדולקת היא לא הבעיה. הכאב הוא מסר! משהו לא בסדר! אולי משהו באורח החיים? בתזונה? בהרגלי העבודה? בקריירה? בחי המשפחה? בזוגיות? אל תהרוג את השליח לפני ששמעת את המסר. הבעיה אצל רובנו, שהיא בחלקה תולדה של צורת החינוך והחשיבה הקונבנציונאלית, היא שאנו נוטים לנתק את הבעיה, או את החלק הכואב, מעצמנו. הברך כואבת!?

רגע! הברך זה חלק מהגוף שלך? והגוף, שייך לך? אם כך המסקנה האחת והבריאה המתבקשת זה ש"אתה" הבעיה. אם אינך רואה עצמך כחלק מהבעיה אתה גם לא תהווה גורם בפתרונה. הברך זה רק המקום, שדרכו הגוף מבטא את הבעיה. כמובן, שהמתח המצטבר בגופנו יתפרץ דרך הנקודה החלשה במערכת, או במקום הפגיע. אך אם אתה חי בגישה שזה הברך, זה לא אני, אז מה שבעצם עשית זה להתחיל לבתר את גופך ועצמך לחלקים. כשאתה הופך לחלקים אינך רואה את התמונה בשלמותה ובכך מאבד את המשמעות. המשמעות באה מהשלם. להחלים זה בעצם לאחות את "עצמך". לא סתם אחרי פציעה אנו אומרים "אני צריך לאסוף את השברים שלי". בריאות זה לברוא את עצמך, להמציא את עצמך מחדש.

כולנו רוצים לשנות תוצאות, כאב, מחלה, משבר, אך מה שמגדיר תוצאות אלו זה הדרך, דרך החיים. כאב הוא התמרור שמתריע על כך שאתה לא בדרך הנכונה. אילולא כאב, כיצד היית יודע שמשהו לא בסדר. או, מה היה צריך להתרחש בחיים כדי שנבין שמשהו צריך להשתנות? משבר! מחלה! כשהבעיה פורצת הנטייה המיידית זה ללכת לרופא או מטפל כל שהוא כדי לקבל הסבר למצבנו, או יותר נכון לקבל אבחון, דיאגנוזה. דיאגנוזה, זה רק שם לתוצאות ולשינויים הפיזיולוגיים שחלו אצלנו וכל רופא ומטפל ייתן לנו הסבר מנקודת מבטו. אך אין בדיאגנוזה כדי לכוון אותנו לשינוי המתבקש. מה שקורה הוא שהדיאגנוזה הופכת להיות כמו תעודת זהות שאתה מתנהל לפיה. כשיש דיאגנוזה יש את מי להאשים והדיאגנוזה הופכת לתירוץ למה אתה היכן שאתה.

למאמרים נוספים בנושא כאב:
כאב גרון, טיפול ביתי ורפואי
פתרון ארוך טווח נגד כאבי ראש
הכאב כאמצעי להשגת תשומת לב
כאבי ברכיים: תרגילי ירכיים עוזרים?
כאבי גב בקרב רוכבי אופניים

הדבר החשוב שצריך להתרחש ממשבר, מפציעה או מחלה הוא, "מה השתנה?" "מה למדת?". אם השינוי באורח החיים לא יתרחש, אז מחר אנו עלולים למצוא עצמנו שוב בבעיה, או להתעורר עם אותה גברת רק בשינוי האדרת. לאנס אמסטרונג אמר ש: "הסרטן, היה האירוע הכי חשוב בחיי". הוא אף הרחיק לכת והוסיף ש: "אילולא הסרטן סביר להניח שלא הייתי זוכה בטור דה פראנס, ומה שבטוח לא שבע פעמים". אין החלמה ללא מחלה, והמחלה גורמת לנו לעמוד מול שאלות נוקבות. אם נשכיל לשאול את השאלות הנכונות נקבל גם תשובות לשינויים הנדרשים: כיצד אני הופך משבר להזדמנות לשינוי וצמיחה? אך אם נשאל שאלות שליליות כגון: למה זה קורה לי? איך זה קרה לי? נקבל תשובות בהתאם.

אל תחיו מתוך מניעה של כאב או מחלה, כי עם גישה כזאת אתם נותנים לפציעה לנהל את חייכם. כשאתה מנוהל מתוך הפציעה, כשהמיקוד על המחלה, לשם תגיע. הכאב הוא כמו מצפן, המכוון את גופנו, ואותנו לאורח חיים בריא ולמימוש בחיים. הפציעה היא דרך שבה הגוף בוחן את רצינותנו ואת נחישותנו ומאתגר אותנו, לפעמים בדרך קשה ואכזרית, מה באמת חשוב לנו. אם הגעת למסקנה הנכונה, הכאב במהרה יחלוף ואתה תמצה את עצמך בדרך חדשה ובריאה, בדרך של המשך צמיחה והתפתחות.


* טל' לייעוץ ואבחון אצל ד"ר שמי שגיב – זיכרון יעקב: 04-6291344. ת"א: 03-7440082

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • גור רינת - שיטת אלכסנדר
    גור רינת - שיטת אלכסנדר
    לימוד יציבה נכונה עי" הכרה בהרגלים לא נכונים והיכולת לשנותם. הקלה ומניעה של כאבי צוואר, גב , ברכיים ועוד. מתאים במיוחד למוסיקאים, רקדנים, אנשי תיאטרון וספורטאים ... קרא עוד