אכילת מזון עשיר בכולסטרול מובילה לעליה ברמת הכולסטרול בדם, ומכאן יצאה הגזירה המחמירה לאמור: לא מומלץ לאכול ביצים. נקודה. המקלים הרפו מעט את המושכות והתירו עד שתי ביצים לשבוע, אבל לא יותר!
מנגד, אם כל מה שמכיל כולסטרול אסור באכילה, הרי שכל מה שאינו מכיל כולסטרול - מותר, לא? ומכיוון שכל מה שצמחי אינו מכיל כולסטרול, זכו כל השמנים והמזונות לתהילת עולם, ובכלל זה שמנים מוקשים (שומן טראנס) ומרגרינה. העיקר שלא נאכל, חלילה, חמאה...
רווי או לא רווי? המצוי והרצוי. עם חידושי המדע והמחקר, התחדשו ובאו בשורות חדשות: פחות משמעותי כמה כולסטרול יש במזון, מכיוון שמה שמעלה את רמת הכולסטרול בדם הוא בכלל שומן רווי!
למידע נוסף בנושא תזונה, כולסטרול היכנסו לפורומים:
פורום תזונה ודיאטה
פורום תזונה קלינית
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום תזונת נשים בהריון
פורום שומנים בדם, מחלות לב
אז איך יודעים מה הוא מה? החלוקה דאז היתה מאוד ברורה: השומן הרווי הוא שומן מן החי, ואילו השומן הבלתי הרווי הוא השומן שמקורו בצומח.
וכך התפרסמו המלצות בריאות חדשות, ועיקרן: יש להפחית את צריכת המזונות עתירי השומן מן החי, ולהרבות בצריכת שמנים צמחיים, כגון: שמן סויה, תירס, חמניות וכדומה.
כולסטרול רע או טוב? ובא לעורקי ציון הגואל? עדיין לא, כי לא חלפו ימים רבים ועולם התזונה והרפואה סער כולו בעקבות התגלית הבאה: לא כל סוגי הכולסטרול - מזיקים.
יש כולסטרול "רע", אבל יש גם כולסטרול "טוב", ובכלל, מה שבאמת חשוב זה היחס ביניהם. אז מה משפיע על היחס ביניהם? ובכן, התברר שהשומנים הרוויים מעלים את הכולסטרול הרע והשומנים הבלתי רוויים מורידים אותו.
עוד התברר שהשמנים הצמחיים מורידים את רמת הכולסטרול ה"רע", אבל אבוי, הם מורידים גם את רמת הכולסטרול ה"טוב"... מה עושים? ואיך מעלים את רמת הכולסטרול ה"טוב"?
שומן חד בלתי רווי - הוא, הוא הראוי. המשך העיסוק בסוגיית השמנים והשומנים הוביל את החוקרים לאיתור של משפחת שומנים חדשה, המשפיעה אף היא על שומנים בדם: משפחת השומנים החד בלתי רוויים.
שומנים אלו מצויים בשמן הזית, באבוקדו, בשמן הקנולה ובאגוזים. הנה, סוף סוף, נמצאו שומנים "טובים" באמת, שמצליחים להעלות ולו במעט את רמת הכולסטרול ה"טוב".
לכתבות נוספות בנושא כולסטרול, תזונה:
כולסטרול? זה דווקא טוב
צריכת פחות קלוריות - יותר בריאות
תזונה: למה הסינים יותר בריאים?
יין אדום - 76% מאמינים שהוא בריא
בישול בריא, ללא שומנים
גילוי שמן הדגים. הפרדוקס התזונתי ומסתורי הכולסטרול - ממשיכים במסע. התחנה הבאה במסע המדע להדברת הכולסטרול התרחשה אי שם בשנות ה-90 של המאה ה-20, עם הגילוי (המחודש) של שמן הדגים.
וראו זה פלא: מזון מן החי, שלא זו בלבד שאיננו עשיר בשומן רווי, אלא שהוא גם טומן בחובו את סוד אריכות הימים והבריאות.
שאלה: איך זה שהאסקימואים, הניזונים אך ורק ממזון מן החי, אינם סובלים ממחלות כלי דם ולב? האם יש איזשהו רכיב בדגים ובבעלי החיים הימיים המתגוררים בים הצפוני הקפוא, שמקנה לאסקימואים עמידות בפני מחלות לב?
שנות ה-90 העלו אל פני השטח פרדוקס נוסף, שזכה לשם "הפרדוקס הצרפתי". הכיצד זה, שהצרפתים אניני הטעם, המרבים באכילת מזון עשיר בשומנים רוויים, כמו: חמאה, בשר בקר שמן וגבינות עתירות שומן, חולים פחות ומתים פחות ממחלות כלי דם ולב, בהשוואה לשכנים במדינות אירופאיות אחרות ובוודאי בהשוואה לאמריקאים?
בניסיון למצוא פתרון לפרדוקס הצרפתי, היו שנתלו בהרגלי שתיית היין של הצרפתים. אלא שיין אינו מכיל שמנים כלל, לא טובים ולא רעים, ומעבר לכך, נמצא שאינו משפיע על רמות הכולסטרול לסוגיו.
במקביל, החלו מדענים ורופאים כאחד לתת את דעתם לעובדה, לפיה אל חדרי המיון מגיעים חולים רבים הלוקים בהתקף לב, למרות שרמות הכולסטרול שלהם תקינות לחלוטין, וכמותם גם לא מעטים מקרב החולים שטופלו בניתוחי מעקפים וצנתורים.
<@ --- IMG_2 --- @>
כולסטרול - הטוב, הרע והמקולקל. וכך הסתבר שלא רמת הכולסטרול בדם היא הקובעת, וגם לא היחס בין הכולסטרול ה"טוב" וה"רע", אלא שכדי שהכולסטרול ישקע ויתחיל להצטבר על דפנות כלי הדם - עליו "להתקלקל", או בשפה המדעית "להתחמצן".
כולסטרול מחומצן זה כולסטרול מסוכן! תהליכי החמצון של הכולסטרול בדם מושפעים מגורמים רבים, המוכרים לכולנו היטב: עישון, מתח נפשי, שימוש ממושך בתוסף ברזל, חשיפה לזיהום אוויר, פעילות ספורט מאוד מאומצת.
בנוסף משפיעים על החמצון גם גורמים תזונתיים כמו שמנים צמחיים. אותם שמנים צמחיים שמורידים את הכולסטרול, ה"רע" וה"טוב" גם יחד, נוטים גם להתחמצן בקלות, ועלולים לעורר את תהליך החמצון של הכולסטרול בדם.
מנגד, התברר כי מה שתורם לעיכוב תהליכי החמצון הם בעיקר חומרים נוגדי חמצון שמקורם במזון, והם: ויטמינים מסוג C, ו-E ובטא קרוטן.
תראו מה שצבע יכול לעשות....האם סוף סוף גילינו את מפתח הקסמים למניעת טרשת עורקים? בעקבות תיאורית נוגדי החמצון יצאו לדרך מחקרי ענק, שמשתתפיהם קיבלו תוספי ויטמינים במינונים שונים. אך אבוי, לאחר שנות מעקב התנפצה התקווה. ויטמינים נוגדי חמצון אינם מגינים מפני התקף לב.
הסוד: ירקות ופירות. ירקות ופירות בצורתם הטבעית, לעומת זאת, התגלו דווקא כן כבעלי יכולת נוגדת חמצון יעילה, למרות שהם מכילים פחות ויטמינים ומינרלים מאשר גלולה מרוכזת.
וכך התגלה כי הירקות והפירות, בצורתם הטבעית, מכילים לא רק ויטמינים נוגדי חמצון, אלא תרכובות נוספות שהן בעלות יכולת גבוהה למנוע חמצון.
התברר שלתרכובות הללו יש לא רק יכולת, אלא שהיא גם נראית לעין בשלל צבעים: הכתום שבגזר, הירוק שבתרד, האדום שבעגבנייה, הלבן שבכרובית, הסגול שבכרוב ועוד. וכן, גם הסגול שבענבים!
לחיי הסגול סגול הזה... הסגול של הענבים הוא סוד הפרדוקס הצרפתי. יין, ובמיוחד יין אדום, מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון סגולים, המגינים על כלי הדם מפני שקיעת הכולסטרול.
ולעניין האסקימואים, היום כבר ידוע, שמה שמגן עליהם הן חומצות שומן מקבוצת אומגה 3, שהכולסטרול אינו מושפע מהן ישירות, אמנם, אבל שילוב של מאכלים עשירים באומגה 3 בתזונה - תורם להגנה על בריאות הלב וכלי הדם.

עוברים מהמדע אל הצלחת הביתית. עכשיו, בואו נתרגם את הממצאים המדעיים, כפי שהם ידועים היום, להמלצות תזונתיות:
1. להמעיט בשומנים רוויים - לאכול מוצרי חלב עד 5% שומן, עוף ללא עור, ואפילו נתחי בקר דלי שומן, כמו: סינטה, שייטל או כתף.
2. להמעיט בצריכת שמנים צמחיים, כמו: סויה, תירס וחמניות, ולהעדיף שמנים שנוצרו בכבישה קרה על פני שמנים מזוככים.
3. לשלב בתפריט אחת עד שלוש מנות של שמן זית או קנולה, אבוקדו ואגוזים לא קלויים.
4. להימנע ממאכלים המכילים שמנים מוקשים (שומן טרנס), כגון: חטיפים, דברי מאפה תעשייתיים מוכנים, בורקס ודומיהם.
5. לאכול פעמיים בשבוע דג. גם דגי בריכה הגדלים בישראל ונמכרים טריים - עשירים באומגה 3.
6. לאכול שבע עד תשע מנות של ירקות ופירות ביום. חשוב לגוון, גם ירקות שעברו בישול ראויים וטובים.
7. לשתות כוס יין אדום - אחת ליום לגבר וחצי לאישה.
ומה עם הביצים? אפשר, אם רוצים, לאכול ביצה מידי יום!
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר