עוד נמצא בסקר כי כשמונה אחוזים מאוכלוסיית הבוגרים דיווחו על שימוש בתרופות מרשם להקלה של תסמינים הקשורים בבעיות רגשיות, בעיות ריכוז, בעיות הקשורות בשינה או בהתמודדות עם מצבי לחץ. שיעורי הפרעות דיכאון וחרדה שכיחות יותר בקרב נשים מאשר בגברים, ונתון מעניין נוסף העולה מסקר זה הינו כי 20 אחוזים מהעונים הבוגרים פנו לפחות פעם אחת בחייהם לאנשי מקצוע בשל בעיות המזוהות עם רגשות, מתחים או חרדה.
בשנים האחרונות עולה בהתמדה מספר האנשים, אשר סובלים מהופעת תסמיני מתח וחרדה ברמות שונות. על פי ההערכות הסטטיסטיות, חמישה עד עשרה אחוזים מהאוכלוסייה סובלת מהתקף חרדה כלשהו במהלך החיים. מחקרים מדעיים שנערכו באנגליה ובארה"ב מצאו כי החרדה, כמו דיכאון, מחמירה בעונת החורף יותר מאשר בקיץ, עוצמתה מתוארת כחזקה יותר בשעות הבוקר ופוחתת בשעות אחר הצהריים ומאפיינת נשים יותר מאשר גברים.
הפרעות החרדה הן הנפוצות שבהפרעות הנפשיות ונהוג לחלק אותן לארבע קבוצות עיקריות:
הפרעת אימה ( Panic Disorder), המאופיינת בתסמינים גופניים כגון קוצר נשימה, תחושת מחנק, פעימות לב מואצות או האצה של קצב הלב, סחרחורות, כאבי ראש, הזעה, רעד או צמרמורות, גלי חום וקור, בחילות ושינויים בפעילות המעיים. בנוסף מתלווה לתחושות הגופניות גם תחושת חוסר אונים, מצוקה, אובדן שליטה , פחד מגורם לא ידוע, שינויים בהתנהגות וביניהם מצבי הימנעות שונים. הופעת ההפרעה אינה קשורה בהכרח לסיבה ידועה לסובל ממנה.
חרדה חברתית (Social Phobia), המתבטאת בהופעת תסמיני חרדה, מתח ותחושת אי נוחות במצבים חברתיים שונים ולעיתים אף בהימנעות חלקית או מוחלטת ממצבים חברתיים כגון דיבור, אכילה או כתיבה בנוכחות קהל או אנשים זרים, השתתפות באירועים חברתיים, קניות במרכזים גדולים ועוד.
הפרעת חרדה מוכללת ( G.A.D-Generalized Anxiety Disorder), המאופיינת בדאגות ומתח סביב נושאים שונים ומגוונים העוסקים בענייני היום יום. אנשים הסובלים מהפרעה זו מוטרדים ומודאגים גם בשל אירועים שכיחים ורגילים של החיים. קיימות תלונות על עייפות, תחושת כובד ובהלה בשכיחות גבוהה.
הפרעה טורדנית כפייתית ( O.C.D.-Obsessive Compulsive Disorder), המתבטאת במחשבות בעלות תוכן מאיים או מפחיד , אשר טורדות שוב ושוב את המטופל עם יכולת מועטה לסלקן מהתודעה. המחשבות מפריעות ומאיימות על המטופל, מעלות את רמת החרדה ומפריעות בתפקוד ובריכוז.
לעיתים אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית נאלצים לחזור ולבצע פעולות מסוימות שוב ושוב כדי להירגע ומוצאים עצמם עסוקים זמן רב בפעילות חוזרת כדוגמת: רחצה, ניקיון, בדיקות וסידור חפצים בסדר מסויים.
לחלקו השני של המאמר
לאתר המרכז הרפואי תל אביב
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר