עצות תזונתיות לגיל הזהב

אין זה סוד כי אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת - אז איך ניתן להאריך את חייכם עוד יותר על ידי תזונה נכונה? אולגה אז, בחלקה הראשון של הסקירה על עקרונות התזונה הנכונה לבני גיל הזהב, תסביר לכם הכל
מאת ד"ר אולגה רז
| 07/03/2006 |
צפיות: 6,213
כיום, כעשירית מהאוכלוסייה בישראל הינה מעל גיל 65. במדינות אירופה המספרים גבוהים יותר ועומדים על כ-14 אחוזים מהאוכלוסייה ואילו בארה"ב, התחזית היא כי בשנת 2,030 אחד מכל שלושה אנשים באוכלוסיה יהיה מגיל 65. אם ברומא העתיקה תוחלת החיים עמדה על 30 שנה, כיום היא מגיעה ל-85.

תוחלת חיים הינה מושג המגדיר את הסיכוי של הנולד למות בגיל מסוים. אורך החיים המקסימלי החרוט בגנים הנו כנראה 122 שנה ונתון זה לא השתנה עדיין. עם זאת, השיפור המשמעותי בתנאי הסביבה (תזונה, דיור, סניטציה, היגיינה, שירותי רפואה ועוד) מוביל לעלייה בתוחלת החיים.

עד לפני כמה מאות שנים אדם בגיל 65 היה נחשב כזקן מוחלט. כיום חלק גדול מבני 65 נמצאים בתקופה יצירתית ומהנה, עושים תוכניות לעתיד, נוסעים לחו"ל ואף פותחים בקריירה שנייה או עוסקים בהתנדבות.

בגיל 65 אנו נמצאים בנקודה רגישה: גברים צפויים לחיות עוד 15.8 שנים ואילו נשים עתידות לחיות 17.6 שנים נוספות. הסוגיה המעניינת כאן היא לא כמה שנים נותר לי לחיות, אלא מה יהיה אופיין של אותן שנים - האם אזכה לחיים נפלאים, עיסוקים מפתיעים, תחביבים חדשים, אולי אפילו אהבה פורחת או שמא שעותיי יעברו במכאובים ובבטלת אין קץ במיטת החולי, לצד תלות הולכת וגדלה בזולת.

הרצון לשפר את איכות החיים והכמיהה לחיים נפלאים למול חיים בבתי-חולים, הולידה את רעיון האנטי-אייג'ינג ((Anti-aging. תרבות ה"אנטי-אייג'ינג'" מבטאת את הרצון להאט את קצב תהליכי ההזדקנות ואולי אף למצוא את "מעיין הנעורים הנצחי" בכל דרך אפשרית, החל מפעילות ספורטיבית ותזונה אלטרנטיבית דרך תכשירים מגוונים וכלה בסכין המנתחים ושימוש בכוחות רוחניים.

הרפואה גורסת כי קצב ההזדקנות תלוי במידה רבה במטען הגנטי של כל אדם ואדם. אין זה מפתיע כי בעלי גילאים מופלגים נולדו למשפחות מאריכות חיים. אנשים "ברי מזל" אלו בדרך כלל נראו והרגישו צעירים לגילם לאורך כל חייהם, ולמעשה הגיל הביולוגי שלהם מעולם לא שיקף את גילם הכרונולוגי. אך עם כל החשיבות של הגנטיקה, היכולת להאט את קצב הזדקנות טמונה בידינו.

הרצון אינו מספיק, הדבר דורש עבודה סיזיפית, התחשבות, מכוונות, ריכוז, תכנון מראש והתמדה.

ויפה שעה אחת קודם . . .

הדרך הטובה ביותר להאטת תהלכי ההזדקנות היא פעילות מונעת כבר בגיל צעיר. אימוץ אורח חיים בריא, תזונה נכונה, נטילת תוספי מזון במידת הצורך ובמינונים מתאימים ולא מזיקים, פעילות גופנית סדורה ושמירה על בריאות הנפש (הרפיה יום-יומית, ליהנות מהדברים הקטנים, לא להתעצבן מהטרדות ומהפרעות לא משמעותיות, לחייך ולצחוק רבות ולהרגיש כי החיים הם משחק שביכולתינו לקבוע את הכללים שלו).

כל אלו ישפרו בריאות ויעזרו במניעת מצבים של חולי כבר בגילאים מוקדמים. אומנם, התחלת הטיפול בעצמנו בגיל המבוגר פחות יעילה מאשר בגיל הצעיר אולם, על כך נאמר - עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא.

גם בגילאים המתקדמים ישנם מספר כללי ברזל, מתוכם שניים חשובים במיוחד בשמירה על הבריאות והויטאליות שלנו ומניעת מצבים של חולי.

כלל 1 - איכלו בין 70 ל-80 אחוזים מהמנות שלכם

השאירו אוכל בצלחת: זה יעשה לכם טוב לכם וככל הנראה, לא יגרום לאף ילד בעולם השלישי להיות יותר רעב, הם רעבים גם בלי זה. האלטרנטיבה היא פשוט לשים פחות על הצלחת, או להכין פחות אוכל מלכתחילה. צאו מהשולחן לא "מפוצצים" ואפילו לא מלאים עד הסוף, אלא עם תחושה שיש עוד מקום שלא מילאתם אותו באוכל. אל תשכחו שאוכל יהיה כאן גם אחר כך ובוודאי גם מחר.

מחקרים שנעשו בשנות ה-70 בעכברים הראו שקבוצת העכברים שקיבלו פחות מזון ב-30 אחוזים, בהשוואה לקבוצות הביקורת, חיו כמעט 40 אחוזים יותר. מחקרים אלה נתנו בסיס להשערה כי אכילה מאופקת יכולה להאריך את משך החיים. אין כוונתה להרעבה עצמית או ביצוע דיאטת כסאח, אלא הכוונה להגבלה קלורית.

הגישה של ההגבלה הקלורית מבוססת על צריכת מזון מופחתת, מזון העשיר במרכיבים בעלי ערכים בריאותיים, כגון: ירקות, פירות (מוגבל), פחמימות מורכבות (חיטה מלא ומוצריה, גריסים, קטניות וכדומה), נוזלים, סוגי בשר רזים, דגים, מוצרי חלב רזים (בהגבלה) ושומנים כמו שמן זית וקנולה.

מאות מחקרים בקרב בעלי-חיים כבר הוכיחו כי הגבלה קלורית מאיטה את קצב ההזדקנות. הנקודה החשובה שכדאי לזכור היא שככל שמתחילים את ההגבלה הקלורית בגיל מוקדם יותר, כך הארכת שנות החיים והעלאת איכותם, מוצלחים יותר.

מנגנון הארכת החיים כתוצאה מהגבלה הקלורית טרם הובן. אחת התיאוריות הידועות מסבירה את תהליכי ההזדקנות כתוצאה של ריבוי רדיקלים חופשיים בגוף המזדקן. הגבלה קלורית מונעת ייצור עודפי רדיקלים חופשיים ומורידה את ההשפעה המזיקה שלהם.

השערה נוספת קושרת את תהליכי ההזדקנות עם ירידה ברגישות לאינסולין ולשיבושים בסבילות לגלוקוז (לדוגמה, סינדרום מטבולי, סוכרת גבולית או סמויה), המובילים לקשירה של מולקולות גלוקוז לחלבונים שונים או ל-DNA.

כתוצאה מתהליך זה נוצרות ומצטברות תרכובות הפוגעות במהלכים תקינים של הגוף. הגבלה קלורית משפרת את הרגישות לאינסולין, מורידה את רמת הגלוקוז ומונעת הצטברות של תרכובות מזיקות.

ישנה השערה הגורסת כי עצם צריכת קלוריות עודפות מעלה את קצב חילוף החומרים וגורמת להזדקנות. הגבלה קלורית מאיטה את קצב חילוף החומרים והופכת אותו ליעיל יותר.

באוקינאווה חיים יותר

תיאוריה אחרת מתייחסת לתפקידו של המוח בתהליכי הזדקנות ומייחסת חשיבות לבלוטת האצטרובל, המפרישה את הורמון המלטונין כגורם המרכזי לבקרת תהליכי הזדקנות.

ייצור המלטונין פוחת עם הגיל, שינוי הגורם להאצה בתהליכי ההזדקנות. ככל הנראה, ההגבלה הקלורית מאיטה את קצב הירידה הטבעי של רמות המלטונין עם העלייה בגיל, ובהתאם מאיטה את קצב ההזדקנות.

תיאוריה נוספת קושרת את תהליך ההזדקנות לפגיעה בתגובה החיסונית של הגוף. נמצא כי, הגבלה קלורית עשויה לשפר את התגובה החיסונית. חיזוק מעניין לגישת ההגבלה קלורית מצוי בעובדה כי תושבי אוקינאווה ביפן, האוכלים, בלי לדעת, ע"פ שיטת ההגבלה הקלורית, חיים שנים רבות יותר, מאשר יפנים במקומות אחרים, למרות הבסיס הגנטי הדומה ביניהם.

ואם עד כה לא השתכנעתם אז הנה עובדה מוחצת. אנו יודעים, כי עודף משקל והשמנת יתר מהווים גורמי סיכון להתפתחות מחלות רבות, ביניהן סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, טרשת העורקים, שבץ מוח, בעיות מפרקים, כאבי גב, דליות ברגליים, עלייה בשכיחות גידולים סרטניים, בעיות בתפקוד המיני, הפרעות הורמונאליות, רעלת הריון, בעיות פוריות ועוד.

מכאן ניתן להסיק כי למניעת השמנה והגבלה קלורית תרומה משמעותית למניעת מחלות, להמשך פעילותן התקינה של כל מערכות הגוף וכפועל יוצא, שיפור איכות החיים והאטה אפשרית של תהליכי ההזדקנות בגוף.

חלקו השני של המאמר יעלה בקרוב

לאתר המרכז הרפואי תל אביב

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר